Мнозина се изказаха тези дни за случая с Новак Джокович и влизането му на територията на Австралия въз основа на медицинско освобождаване. Някои го подкрепиха в това, а други остро го осъдиха, но най-важното е, че засега той получи възможност да се представи на първия турнир от Големия шлем за сезона.

Интересно е, че Новак вече получи подкрепа и от директора на "Пфайзер" Алберт Бурла. Той подчерта, че заразяване с Ковид през последните три месеца дава достатъчно силен имунен отговор и следователно сръбският тенисист има достатъчно антитела.

"Първо, аз съм голям фен на Новак Джокович, но не мога да вляза в спора дали има необходимата документация за влизане в Австралия, или не. Това е нещо, което е между него и властите. Вярвам, че вирусът осигурява защита срещу повторна инфекция не само в този случай, но и като цяло.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

И за по-дълго време. В много страни в Европа сертификатът е валиден шест месеца след последната доза от ваксината, а в случай на повторно заразяване защитата е само три месеца след положителен тест. Така че защитата, която получавате след естествено предаван вирус не трае толкова дълго, колкото след ваксина. Това казах и мога да говоря научно по тази тема", каза Бурла, цитиран от сръбското издание "Телеграф".

Припомняме, че в момента се чака решението на министъра на имиграцията на Австралия Алекс Хоук за евентуално депортиране на Джокович от страната.