Световният №1 Новак Джокович се поизпоти срещу участващия с "уайлд кард" французин Пиер-Юг Ербер и след 6:4, 7:6(3), 6:4 за 2 часа и 33 минути игра започна с победа защитата на титлата си от "Ролан Гарос".

Носителят на 24 титли от Големия шлем проби рано в мача за 2:1, като това се оказа достатъчно за него, за да спечели първата част с 6:4. Във втората Джокович реализира брейк за 1:0, но допусна моментален рибрейк, което даде повече надежди на Ербер. Френският тенисист стана по-стабилен на начален удар, пласираше ефективни сервиси и повече не предостави шанс в подаваняита си. Така се стигна до тайбрек, където обаче Джокович показа класа и спечели сета след 7:6(3).

В третата част Новак срещна голяма съпротива, но дочака своя шанс. Опонентът му сервираше за оставане в мача при 4:5, а Джокович натисна повече и сложи край на срещата от посрещане.

Преследващият 25-а титла от Големия шлем сърбин трябва да стигне поне полуфинал, за да има шанс да запази първата си позиция след турнира. Той обаче не държи съдбата изцяло в собствените си ръце, защото, ако Яник Синер се класира на финал, ще стане №1 в света, дори и Джокович да защити титлата си.

Четвъртфиналистът от последните две издания на "Ролан Гарос" Холгер Руне също започна с победа участието си на най-големия турнир на клей в света. На корт "Сюзан Ланглен" поставеният под номер 13 в схемата Руне победи с 6:4, 6:4, 6:4 британеца Даниел Евънс. 

Във втория кръг Руне ще има за съперник италианеца Фабио Коболи, който преодоля сръбския квалификант Хамад Меджедович след 6:2, 6:3, 6:7(2), 6:3.

Американецът Тейлър Фриц също продължава към втория кръг. Той трябваше да прави обрат срещу аржентинеца Федерико Кория, но стигна до успеха с 2:6, 6:1, 6:2, 6:1. Следващият опонент на американеца ще бъде сръбският ветеран Душан Лайович.

С експресна победа на "Ролан Гарос" тръгна номер 11 в световната ранглиста Алекс де Минор. Австралиецът отстрани американеца Алекс Микелсен след 6:1, 6:0, 6:2 за час и 51 минути. Във втория кръг Де Минор ще играе с испанеца Хауме Мунар, който се наложи в четири сета над сънародника си Роберто Баутиста Агут.

Бронзовият медалист от Олимпийските игри в Токио Пабло Кареньо-Буста направи завръщането си на корта след 7-месечна пауза. Силите на испанеца обаче стигнаха за само един сет срещу номер 31 в схемата на турнира Мариано Навоне. Аржентинецът, който е дебютант в основната схема на турнирите от Големия шлем, спечели с 5:7, 6:1, 6:3, 6:0 след 2 часа и 50 минути на корта. Във втория кръг Навоне ще се изправи срещу чеха Томаш Махач.

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ МАЧОВЕТЕ ОТ „РОЛАН ГАРОС“ ПРИ МЪЖЕТЕ – ТУК
РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ МАЧОВЕТЕ ОТ „РОЛАН ГАРОС“ ПРИ ЖЕНИТЕ – ТУК