Носителят на рекордните 24 титли от "Големия шлем" Новак Джокович надигра един от най-големите си съперници през годините Рафаел Надал с 6:2, 7:6 (5) в мача между двамата за третото място на демонстративния турнир в Рияд (Саудитска Арабия) Six Kings Slam. Този мач ще остане в историята като последния между двамата преди оттеглянето на Рафа Надал от професионалния тенис. Както е известно, 38-годишният испанец обяви наскоро, че спира с професионалния тенис след края на сезона, като за последно се очаква да го видим на корта на финалите на отборния турнир за "Купа Дейвис" следващия месец в Малага.

В официалната статистика на ATP двамата големи шампиони имат 60 мача помежду си. 37-годишният Джокович е с минимално предимство - 31:29 победи.

Джокович бе безпощаден в първия сет, като проби още първото подаване на съперника си в двубоя. Сърбинът поведе с 2:0, след което поддържаше аванса си от един пробив, а в седмия гейм отново спечели подаването на Надал - 5:2. С гейм на 15 след това сърбинът затоври първата част без особени затруднения.

Вторият сет бе доста по-оспорван и той започна с размяна на пробиви, като първо Джокович взе подаването на испанеца, но веднага след това се стигна до рибрейк. В шестия гейм, при 3:2 в своя полза, Рафа имаше чудесен шанс да се откъсне напред, но пропиля общо три брейкпойнта и Ноле изравни за 3:3. Веднага след това пък Надал отрази 2 точки за пробив в своя сервис-гейм, но Джокович издебна момента в деветия гейм, когато резултатът бе 4:4. Сърбинът проби на нула и при 5:4 получи възможността да сервира за победата. Балканецът дори имаше мачбол при 40:30, но иберийският му съперник не се отказа да се бори и не само отрази точката за спечелване на мача, но успя и да върне пробива - 5:5.

В крайна сметка, стигна се до тайбрек, който също бе много равностоен. До 4:4 нямаше минипробиви, но след това Джокович направи важна крачка към успеха, повеждайки с 5:4 при сервис на Надал. Испанецът обаче веднага върна минипробива - 5:5. Следващите две точки все пак бяха спечелени от Джокович и след 91 минути игра той надви големия си противник.

До мача между Ноле и Рафа се стигна, след като на полуфиналите в Рияд Джокович загуби от световния №1 Яник Синер (Италия), а Надал отстъпи пред сънародника си Карлос Алкарас.