Испанската тенисистка Паула Бадоса се оказа в центъра на скандал, след като снимка от Пекин предизвика бурни реакции в социалните мрежи. На изображението, публикувано от нейния треньор Пол Толедо, Бадоса държи клечки за хранене до очите си и примижава, което мнозина тълкуват като имитиране на китайски черти на лицето.

След като беше обвинена в расизъм, Бадоса първо отговори, като заяви, че не имитира азиатското население, а "си играе с лицето и бръчките си". Тя добави, че обича Азия и има много приятели от тази част на света.

Скоро обаче тя се извини чрез социалната мрежа X: „Наистина съжалявам, не знаех, че това е обидно в контекста на расизма. Моя грешка. Поемам цялата отговорност и ще се поуча от тази грешка."

След този инцидент Бадоса – в момента класирана на 15-о място в света – се оттегли от турнира в Ухан, позовавайки се на здравословни причини, по-специално гастроентерит.

Въпреки това тя планира да играе на Ningbo Open следващата седмица, въпреки че има опасения, че подобни противоречия в социалните медии могат да предизвикат усложнения с китайските власти.

Джиджи Хадид имаше подобни проблеми през 2017 г., когато й беше отказана виза за Шанхай за подобен инцидент, след като се появи във видео с бисквитка във формата на Буда и имитирайки азиатски черти на лицето.

На корта Бадоса продължава да е в страхотна форма, достигайки до полуфиналите на турнира в Пекин, където беше победена от защитаващата титлата си Коко Гоф. С 18 победи в последните си 22 мача, Бадоса се върна в топ 20, въпреки че беше посъветвана от лекари да спре да играе миналата година поради сериозна контузия на гърба.