Поставеният под №12 в основната схема и 14-и в световната ранглиста Диего Шварцман се класира за първи път в кариерата си на полуфинал в турнир от “Големия шлем”. 28-годишният аржентинец надви световния №3 Доминик Тийм със 7:6(1), 5:7, 6:7(6), 7:6(5), 6:2 в епична 1/4-финална битка на “Ролан Гарос”, продължила 5 часа и 10 минути. Шварцман очаква победителя от двубоя между 12-кратния шампион Рафаел Надал и 19-годишния италианец Яник Синер в спор за място на финала.

Световният №3 Тийм не успя да стигне до 1/2-финалите на „Ролан Гарос“ за първи път от 2015 година. 27-годишният австриец игра финал на Australian Open и спечели US Open преди по-малко от месец, а “Уимбълдън” тази година не се състоя заради пандемията от коронавирус.

В първия сет Тийм проби за 4:2, но Шварцман върна пробива в седмия гейм и малко след това изравни за 4:4. Стигна се до тайбрек, в който аржентинецът доминираше и след 7:1 взе първата част, която продължи повече от час.

И във втория сет нещата вървяха тайбрек. Австриецът проби още в началото и поведе с 2:0, но Шварцман върна пробива в шестия гейм, изравнявайки резултата 3:3. В деветия гейм Тийм пропусна 7 шанса за нов пробив и Шварцман удържа подаването си за 5:4, но при 5:5 Тийм успя да вземе подаването на съперника и след това да затвори сета при 7:5.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Тийм осъществи пробив още в първия гейм на третия сет, но Шварцман отговори със серия от три поредни гейма и излезе напред с 3:1. Австриецът изравни за 3:3, но аржентинецът бе по-близо до спечелването на сета, след като взе подаването на съперника си за 5:3. Последва обаче поредния обрат в мача и 6:5 за Тийм, който сервираше за спечелване на частта. Шварцман не се предаде и проби за 6:6, изпращайки сета в тайбрек. В него драмата бе невероятна. Тийм поведе с 5:1 точки, а при 6:4 имаше два сетбола, но Шварцман се добра до 6:6. Австриецът все пак взе следващите две точки, а с това и сета.

Шампионът на US Open поведе с 2:0 в четвъртия сет, но не запази аванса си и Шварцман направи обрат до 4:2. Аржентинецът водеше и с 5:3, но в крайна сметка Тийм го заличи и пак се стигна до тайбрек. В него австриецът дръпна с 3:1 точки и последва серия от мини-пробиви. Шварцман стигна до сетбол при 6:5 и го реализира, за да изравни резултата с в мача – 2:2 сета.

В решителния пети сет Шварцман направи пробив на нула шестия гейм и го затвърди лесно за 5:2. Аржентинецът тотално отказа австриеца и отново му взе подаването, за да затвори сета с 6:2 и да ликува с победата.

Шварцман надви наскоро Надал на "Мастърс" турнира в Рим и евентуален двубой между двамата ще бъде повече от интересен.