Двама от най-великите тенисисти в цялата история Роджър Федерер и Рафаел Надал сътвориха невероятно шоу в демонстративен двубой на двойки в Кейптаун (ЮАР), организиран от фондацията на швейцареца. За голяма изненада обаче на стадиона имаше доста празни места, въпреки че организаторите бяха обявили, че са продадени всички 50 000 билета. Изглежда някои от феновете са пропуснали тази среща и очакват директната битка между швейцареца и испанеца.

Непобедимият дует на Маестрото и основателя на "Майкрософт" и един от най-богатите хора в света Бил Гейтс надви този на Надал и южноафриканския комик, писател и продуцент Тревър Ноа с 6:3. Матадора и Ноа се бориха до самия край, но допуснаха пробив в ключов момент и не успяха да изравнят резултата.

По предварителни данни на стадиона в Кейптаун са били над 40 хиляди зрители при капацитет от 50 хиляди места. Засега не е ясно дали е подобрен рекордът за брой зрители на тенис мач. До момента той се държи от швейцареца и Александър Зверев, които събраха 42 517 души в Мексико Сити през 2019 година.

Winbet - победата е емоция! (18+)

64-годишният Бил Гейтс по традиция участва в благотворителните инициативи на швейцареца. През 2017 г. той показа тенис уменията си в „Мача за Африка 4“, когато застана от едната страна на мрежата с Роджър и двамата спечелиха мача срещу Джон Иснър и Майк МакКрийди от групата „Pearl Jam“. Година по-късно Гейтс и Федерер победиха Джак Сок и Савана Гътри в Сан Хосе.

„Събитието е невероятно. Радваме се, че сме тук, пред най-голямата публика в света, и събираме ресурс за фондацията на Роджър“, заяви Бил Гейтс преди мача.  

За Маестрото моментът беше много емоционален, тъй като майка му е от ЮАР. Линет Федерер дори излезе на корта преди началото на мача и получи целувка от сина си, а той сподели: „Всички знаят, че обичам да се връщам тук. Като малък идвах много често през ваканциите, но от 20 години не съм го правил. До момента не бях играл тук. Хората са с топли сърца, обичам храната и сафаритата тук – това е прекрасна страна“.

За шести път от 2010 година Федерер и неговата фондация организираха благотворително събитие, с което да наберат средства за образователни програми за децата в Африка. Традицията започна в Цюрих преди цяло десетилетие, а Маестрото винаги се изправя срещу играч от топ 10 в опит да набере средства за фондацията си. До момента всеки един от демонстративните двубои е донесъл над 1 милион щатски долара. 38-годишният тенисист работи с местни организации в Ботсвана, Малави, Намибия, Южна Африка, Зимбабве, Замбия и Швейцария. От създаването на фондацията през 2003 година швейцарецът е дарил 52 милиона долара за образователни програми в 7000 основни училища и детски градини в тези страни.