Роджър Федерер спечели “Ролан Гарос” за първи път в кариерата си. На финала разгроми сензацията Робин Сьодерлинг (Шв) с 6:1, 7:6, 6:4 за час и 55 минути игра. Швейцарецът стана вторият тенисист след Андре Агаси, който печели всички турнири от  “Голям шлем” на четири различни настилки. Трофеят от Париж бе единственият липсващ в колекцията на Федерер, който имаше три загубени финала от Надал в последните три години. Успехът е още по-ценен за номер 2 в света, който изравни рекорда на Пийт Сампрас и вече двамата имат по 14 титли от най-силните турнири.

Швейцарецът взе първия сет, като поведе набързо с 4:0 гейма, след два пробива. Двамата си размениха по един гейм за 5:1, след което с нов пробив Федерер спечели сета с 6:1 за само 23 минути.

В началото на втория сет фен с испанско знаме нахлу при Федерер и опита да сложи червена шапка на главата му, но бе спрян от охранителите. Играчът само се засмя на случката, но спечели частта по трудно след тайбрек. Двамата вървяха гейм за гейм и не направиха нито един пробив под проливния дъжд на корд “Филип Шатрие”. Роджър поведе в тайбрека с 4:1 след три поредни аса и спечели с 7:1 точки след нов ас.

В третия сет Федерер проби Сьодерлинг още в първия гейм. Двамата продължиха традицията да печелят подаванията си и швейцарецът стигна до 6:4./БЛИЦ