Преди последния двубой от груповата фаза на тазгодишния финален турнир на ATP в Лондон имаше шанс Роджър Федерер да не се класира на полуфинал едва за втори път от 16 участия. Но с впечатляващо представяне срещу Кевин Андерсън, 37-годишният швейцарец написа друг сценарий. 

Така титла №100 в неговата кариера отново е на хоризонта, като от нея го делят само две победи. Ако успее да триумфира в Лондон, той ще има 100 трофея в кариерата си, изоставайки само на 9 от вечния рекорд на Джими Конърс.

Но това число няма да обсеби Федерер, настоява самият той. "Лично аз все още не мисля за числото 100. Няма да му позволя да ми влезе в главата и да подлуди. Това трябва да е нещо, на което да се насладя, а не такова, което допълнително да ме поставя под напрежение", коментира Маестрото.

"Ще бъде трудно. Просто съм щастлив, че си предоставих възможност. Щастлив съм, че покачвам нивото си през седмицата. Това е, което се надявам да правя. Разбира се, вълнуващо е да бъдеш в такава ситуация, няма спор в това", добави Федерер.

Само преди няколко дни той за първи път загуби откриващия си двубой без да вземе сет. "Без значение от числата, това е огромен турнир за всички играчи. Обичам да бъда част от него. Винаги съм се опитвал да подходя така през сезона, че да си оставя сили за него. Чувствам се чудесно. Много съм щастлив, че имам останала енергия, а психически се чувствам свеж", каза още той.

Роджър Федерер преследва седма титла в заключителния турнир на ATP, който не е печелил от 2011-а година. До този момент през сезона той спечели трофеите в Australian open, Ротердам, Щутгарт и Базел. 

"Щастлив съм, че имма още една такава седмица. Може би не изглеждаше така преди 72 часа. Но успях да се върна в играта и да покажа добър тенис", завърши швейцарецът.