Грузинецът Николоз Басилашвили обърна носителя на 20 титли от Големия шлем Роджър Федерер с 3:6, 6:1, 7:5 за малко повече от два часа игра и записа една от най-големите победи в кариерата си, класирайки се полуфиналите на силния АТП турнир в катарската столица Доха. Това бе първи турнир за Маестрото след 14-месечна пауза.

В спор за място на финала Басилашвили ще се изправи срещу Тейлър Фриц, който елиминира Денис Шаповалов по-рано днес.

Басилашвили започна силно и още в първия гейм стигна до точка за пробив. Маестрото обаче се измъкна и в следващите минути диктуваше събитията на корта. Грузинецът допускаше непредизвикани грешки и швейцарецът се възползва, за да пробие продаването му за 3:1 в своя полза. До края на сета Федерер нямаше проблеми и го спечели с 6:3.

С намаляването на грешките грузинецът се възползва от по-бавното придвижване на швейцареца по корта и го проби още в началото. Федерер не успя да реализира нито един от трите си поредни шанса в следващото подаване на съперника си и остана догонващ в резултата. Николоз Басилашвили успя със силния си сервис да вземе сета с 6:1 за 27 минути.

Решителната трета част вървеше равностойно и при 3:3 двамата изиграха маратонски гейм на начален удар на швейцареца, а Басилашвили получи три шанса за пробив, не не успя да го постигне и Федерер поведе. При 4:5 и 30-15 грузинецът реши да прекрати преждевременно разиграването, за да обжалва, което му изигра лоша шега, защото топката се оказа на линията и след още една точка швейцарецът имаше мачбол, но го пропиля и не успя да спечели мача. Швейцарецът бе надигран в следващите два гейма и световният №42 се класира за полуфиналите.