Световният №3 Роджър Федерер победи големия си съперник Рафаел Надал с 6:3, 6:4 във втория полуфинал на турнира от серията "Мастърс" в Индиън Уелс. На финала 30-годишният швейцарец ще срещне представителя на домакините от САЩ Джон Иснър, който сензационно елиминира в първия полуфинал световния №1 и миналогодишен шампион Новак Джокович със 7:6 (7), 3:6, 7:6 (5).

Мачът започна с повече от 3 часа закъснение заради дъжда, който не позволяваше двамата бивши лидери в ранглистата на ATP да излязат на корта. Малко след 02,00 часа българско време двубоят стартира. Федерер трябваше да спасява две точки за пробив в откриващия си сервис-гейм, но се справи, след което спечели още първото подаване на големия си съперник през годините. Носителят на рекордните 16 титли от "Големия шлем" затвърди пробива и поведе с 3:0. Надал обаче спечели три поредни гейма, връщайки пробива и изравнявайки за 3:3. Швейцарецът осъществи нов пробив - за 5:3, след което с много убедителен сервис-гейм затвори първия сет в своя полза с 6:3.

Федерер продължаваше да играе уверено и във втория сет. Той осъществи ранен пробив - в третия гейм, при това на нула, и поведе с 3:1. В петия гейм швейцарецът имаше нови два брейкпойнта при 15:40, но Рафа не се предаде и успя да измъкне подаването си. Това не притесни трикратния шампион в турнира (2004, 2005, 2006) и той реализира нов пробив, което му даде шанс да сервира за мача и място на финала при 5:2. В осмия гейм, опрян до стената, Надал се разигра и върна единия пробив за 5:3 в полза на Федерер. С известни трудности шампионът от 2007 и 2009 година спечели подаването си за 4:5 и Федерер за втори път трябваше да сервира за мача. Роджър се затрудни, но стигна до 40:30 и първи мачбол. При този резултат срещата бе прекъсната за кратко заради дъжда. Веднага след края на прекъсването Федерер спечели след 92-минутна битка на корта.

Роджър се поздрави с 10-а победа срещу Рафа, но испанецът продължава да има сериозно предимство в преките двубои с 18 успеха. Федерер преследва 73-а титла в кариерата си.