Роджър Федерер продължава с безметежното си представяне на домашния си турнир в Базел. Носителят на 20 титли от Големия шлем се нуждаеше от малко повече от 60 минути, за да преодолее Раду Албот с 6-0 6-3.

Миналата година швейцарецът защити титлата си от Swiss Indoors Basel, побеждавайки Мариус Копил със 7-6(5) 6-4, като така спечели 9-ата си титла в Базел и 99-а в кариерата.

В мача си от втори кръг сега Федерер направи три пробива в първия сет и не се изправи пред нито един брейкбол, а във втората част поведе с ранен брейк за 2-0 и само доигра сета.

На 1/4-финал бившият №1 очаква Стан Вавринка или Франсис Тиафо.

Маестрото не срещна никакви трудности и в мача си от първи кръг на Swiss Indoors Basel. Той изигра мач №1500 в кариерата си и го отбеляза с категорична победа 6-2 6-1 над Петер Гойовчик, дошла за 54 минути.

След края на настоящия сезон Федерер има сериозни амбиции. Като той получи офицално разрешение от Международната тенис федерация да играе на Олимпийските игри в Токио догодина, въпреки че няма необходимите мачове за Купа „Дейвис“.

В Базел интересно е, че въпреки желанието на много фенове арената, в която се играе турнирът, да бъде кръстена на Роджър Федерер, има доста силна опозиция на идеята. Основните аргументи са не само чисто финансови, но и свързани с традицията.