Роджър Федерер победи Рафаел Надал с 6:3, 6:4 в мач между двама от най-добрите тенисисти в историята и грабна титлата на силния тенис турнир в Маями.  Това бе мач номер 37 между швейцареца и испанеца, а първият им двубой бе преди 13 години... в Маями. В досегашните срещи Надал продължава да има предимство в баланса – 23 победи срещу вече 14 за Федерер. Това бе четвърта поредна победа за швейцареца срещу най-големия му съперник на корта. Предната също бе през тази година. През януари Федерер победи Надал във финала на Australian Open.

Двамата печелеха подаванията си в първия сет до 4:3 за Федерер, който изпусна два брейкбола, но при третия си шанс пробир Надал за 5:3 в своя полза. След това 35-годишният швейцарец затвори сета на свой начален удар с 6:3.

В първите шест гейма на втората част нямаше нито един брейкбол и двамата продължаваха да печелят подаванията си. Съдбата се усмихна на швейцареца при 4:4 и 30-30 точки, когато рикошет във филето принуди Надал да притича към мрежата и Федерер го прехвърли. След това швейцарецът дочака грешка на испанеца и проби за 5:4, а впоследствие спечели на свой сервис и мачът приключи при 6:4 във втория сет.

Това е първи трофей за Федерер в Маями от 2006 година насам и общо трети в кариерата му от този турнир. Надал пък загуби общо пети финал в Маями и не успя да стане първият испанец, който успява да спечели трофея в тази надпревара. За швейцареца това е 26-и Мастърс трофей и 19-а победа от 20 мача през сезона.