Носителят на 20 титли от "Големия шлем" Роджър Федерер разкри най-голямата си цел в тениса. Швейцарецът обяви, че всички трофей след 15-и са бонус в кариерата му.

“Определено съм много горд от всичко, което съм постигнал. Естествено, един от най-великите ми моменти беше спечелването на 15-ия “шлем” на “Уимбълдън” в присъствието на Пийт Сампрас на трибуните. 

Всичко след това беше като бонус за мен. Тогава това беше възприетият за най-важен рекорд. Естествено, след това имаше други рекорди за подобряване, а в бъдеще това ще се увеличава все повече.

Много млади играчи ще искат да подобряват всички рекорди. Аз също исках, но едва когато се доближих до постижението на Сампрас и осъзнах, че е възможно да го задмина. 

Не ме притеснява, че някои имат повече трофеи от “Шлема” от мен или пък че не можах да подобря 109-те титли на Джими Конърс. В късните години от кариерата ми най-важно беше дали си правя графика правилно, дали се чувствам добре извън корта и дали се наслаждавам на спорта. Мисля, че всичко се получи чудесно за мен”, каза Федерер.

Маестрото ще се прости с професионалния спорт на Laver Cup в мач на двойки, като планът е да бъде в тандем с Рафаел Надал.