Португалецът Нуно Боржеш разплака Рафаел Надал на финала на турнира АТР 250 в Бостад, спечелвайки историческата си първа титла. Световният №51 надви испанската легенда с 6:3, 6:2, записвайки най-големия успех в кариерата си до момента. 

След триумфа Боржеш ще скочи до 42-ото място в ранглистата.

При 38-годишния Надал умората си каза думата и той не успя да даде най-доброто от себе си срещу португалеца. Матадора, който бе на първи финал от "Ролан Гарос" 2022 насам, изигра два тежки трисетови мача - в петък и събота, и днес определено не бе добре кондиционно, като не успя да се противопостави на съперника.

Първият сет протече при размяна на пробиви, но Боржеш бе по-настоятелен при ретурите и изглеждаше по-свеж заради дългите мачове на Надал с Мариано Навоне и Дуйе Айдукович. Португалецът направи три пробива срещу два за испанеца и взе частта при 6:3.

Във втория сет Боржеш продължи да бъде много убедителен при подаването на Надал, като успя да направи два пробива и не даде шанс на Матадора при своя сервис. Този път спечели по-лесно частта - 6:2, вдигайки победоносно ръце и надделявайки над носителя на 22 титли от Големия шлем.