Носителят на 22 титли от Големия шлем Рафаел Надал се класира за финала на ATP 250 надпреварата в Бостад (Швеция), побеждавайки сензацията на турнира Дуйе Айдукович. 38-годишният испанец постигна обрат над хърватина и надделя с 4:6, 6:3, 6:4.

Надал загуби откриващия сет - 4:6, след което пропиля аванс от 3:0 в третия. Въпреки това обаче, той и днес стигна до обрат, за да се класира за първия си финал от над 2 години насам. Припомняме, че Надал за последно игра мач за трофей на "Ролан Гарос" 2002 г., когато отвя Каспър Рууд - 6:3, 6:3, 6:0.

Съперник на Матарода за титлата в Бостад ще бъде Тиаго Тиранте или Нуно Боржеш.

Началото на мача беше кошмарно за Надал, който не изглеждаше възстановен от вчерашния си 4-часов мач с Мариано Навоне. 23-годишният Айдукович започна с много агресивна игра и бързо поведе с два пробива. Хърватинът изглеждаше свеж и Надал трудно му се противопоставяше. Айдукович спечели първия сет с 6:4. 

Във втория хърватинът дори отново осъществи пробив още в първия гейм, но това само подразни Надал. Бившият №1 в света показа защо е известен като Краля на клея, значително подобри играта си и стигна до успеха в тази част с 6:3, изравнявайки сетовете. 

В третия сет Надал стартира перфектно, впечатлявайки с контраатаки и отлична защита. Айдукович, вече явно загубил вяра в себе си, допусна множество грешки, което позволи на Матадора да поведе с двоен пробив при 3:0. Хърватинът обаче се съвзе и стигна до 3:3, но емоциите явно го надвиха, тъй като предприе необмислени атаки към мрежата и отново загуби подаването си. В крайна сметка Надал стигна до 6:4, а с това и до победата, класирайки се за финала.

Испанският ветеран, който дълго време имаше проблеми с контузии, сега е чак на 261-oто място в световната ранглиста.

Ангажиментите на Рафа на корта за деня обаче не приключват след победата над Айдукович, тъй като предстои мач в двойковата надпревара с Каспър Рууд. Тандемът ще се изправи срещу бразилците Рафаел Матош и Орландо Луз.