Първата ни ракета Григор Димитров постигна исторически успех на турнира на трева в Ийстбърн. Гришо и партньорът му Андреас Сепи се класираха за финала на двойки, побеждавайки със 7:5, 7:6 британците Колин Флеминг и Рос Хътчисън.

По този начин талантът от Хасково се превърна в първият български тенисист, достигал до финал на двойки на турнир, организиран от АТP. До този момент само Орлин Станойчев се бе класирал за 1/2-финал на АТР турнир, като това стана през 2000 година в Амстердам, а негов партньор бе Юри Шукин от Русия.

В спора за титлата Григор и Андреас Сепи ще се изправят срещу тандема от Израел Джонатан Ерлих/Анди Рам, които са достигали до №5 в света и са изключително опитна и обиграна двойка. Ерлих и Рам са печелили титлите на турнири като Australian Open, Индиън Уелс, Мастърса в Синсинати, както и на още още девет АТР турнира.

Финалът с участието на Гришо ще се играе днес и е последен пети от програмата на централния корт. Очаква се да започне след 20 часа българско време. Снощи Димитров пропусна да сътвори още едно историческо за родния тенис постижение, като не успя да стане първият българин, достигнал до 1/2-финал на сингъл на турнир, организиран от ATP. На 1/4-финалите в Ийстбърн Гришо загуби с 3:6, 6:7 от сърбина Янко Типсаревич. /БЛИЦ