Първата ракета на България Григор Димитров не успя да се пребори за място във финала на силния АТР турнир в Ротердам. Димитров загуби на 1/2-финала от  №7 в световната ранглиста Хуан Мартин Дел Потро след 4:6, 4:6.

В първия сет Димитров допусна ранен пробив, който така и не успя да върне и в крайна сметка аржентинецът надделя с 6:4. Аржентинецът демонстрира и отличен първи сервис с който изключително затрудняваше Димитров.

Вторият сет премина абсолютно идентично, като Димитров отново допусна ранен пробив и пак не успя да противодейства на изключително мощния сервис на съперника. Въпреки че не успя да "пробие" Дел Потро, Димитров показа отлична игра и невероятно израстване във физически план. И в тази среща младокът от Хасково се раздаде максимално, гонеше всяка топка, дори и тези, които изглеждаха безнадеждни и на няколко пъти това му донесе успех. Акробатичните му удари накараха зрителите на трибуните в Ротердам да го аплодират. 

Въпреки загубата Димитров спечели 65 000 долара и 90 точки за световната ранглиста и те ще му позволят да достигане до №33 в света. Това е само на място от поставените в турнирите от Големия шлем.

Дел Потро продължава на финала без допуснат пробив и без загубен сет. Той ще се изправи срещу победителя от срещата Жулиен Бенето - Жил Симон.