Григор Димитров обърна Ернест Гулбис и се класира за полуфиналите на турнира от АТП сериите в Акапулко. Българинът победи с 4:6, 7:6(2), 7:5 мощния латвиец и ще се изправи срещу световния номер 7 Анди Мъри. Срещата между двамата може да се нарече финал преди финала, тъй като другата полуфинална двойка е далеч по слаба - Алекс Долгополов срещу Кевин Андерсон.

Димитров имаше да си връща на Гулбис за загубата в Ротердам преди седмица. Тогава латвиецът надделя и отстрани нашето момче, но днес хасковлията взе своето сладко отмъщение. Българският тенисист се справи много по-добре със мощния сервис на Ернест, макар съперникът му да реализира цели 15 аса.

Класирането за полуфиналите в Акапулко донесе на Григор Димитров чек за 67 570 долара и 180 точки за ранглистата, които му дават отлични шансове да се изкачи до номер 19 в световната ранглиста.

За Григор Димитров това е осми полуфинал на ниво АТР и първи от края на миналата година, когато стори това в Стокхолм, а на следващия ден триумфира и с трофея.

До този момент Димитров и Мъри са се срещали на три пъти, а хасковлията все още не е спечелил сет. Двубоят между двамата ще бъде в събота сутрин и ще започне около 06:00 часа българско време.

Ернест Гулбис - Григор Димитров 6:4, 6:7(2), 5:7

1_5.jpg

Първи сет
Първият сет започна много добре за Димитров, който спечели сервирането на Гулбис на 0 и поведе с пробив в срещата. Латвиецът обаче моментално отговори със същото и резултата в сета бе изравнен - 1:1. Григор отново излезе напред благодарение на агресивната си игра и след нов пробив дръпна с 2:1.

Гулбис не остави така нещата и втори път не позволи на Гришо да се откъсне- пробив и 2:2. Снажният съперник на Димитров успя да покаже част от мощния сервис, с който победи хаскволията при предишната им среща. Латвиецът най-накрая успя да спечели подаването си, но Димитров отвърна със същото - 3:3.

Двамата си размениха по още един успешен сервис-гейм и се стигна до ново равенство - 4:4. Гулбис нямаше проблеми при подаването си, вкара повечето си първи сервиси и поведе с 5:4. Димитров направи две непредизвикани грешки и една двойна при подаването си и това доведе до пробив и успех в първия сет за Гулбис.

Втори сет
Тази част започна като първата - с пробив на Григор Димитров. Този път обаче нашето момче не позволи на съперника си да го върне бързо, взе подаването си и поведе с 2:0. Латвиецът показа класа и сила при сервирането си и намали изоставането - 1:2.

За съжаление хасковлията отново загуби предимството си, след като водеше с 40-15 в своето подаване, но три поредни грешки доведоха до брейкбол за латвиеца, който моментално се възползва от шанса си и изравнява за 2:2. Гулбис успя лесно да стигне до 3:2 при своя сервис, а Гришо се измъчи при подаването си, но изравни - 3:3.

Ернест отново се довери на мощен сервис и не позволи на Григор да стигне дори до минимални шансове за пробив - 3:4. Хасковлията обаче също не се даде - 4:4. Григор дръпна при подаването на Гулбис, но в крайна сметка не успя да стигне до пробив и се стигна до ново равенство. Двамата не направиха грешка при следващите си сервис-геймове и логично тази част трябваше да се решис тайбрек.

В него Григор започна с минипробив, след което не позволи на латвиеца да го върне. Втори такъв пък донесе успеха на Гришо в тайбрека - 7:2 и 7:6 във втория сет.

Трети сет
В началото на третия сет играта бе равностойна, за да се стигне до 3:2. Димитров успя да пробие своя съперник и вече се виждаше победител - 4:2.

Не така обаче мислеше Гулбис. Още в следващия гейм серия от двойни и непредизвикани грешки доведе до неочакван подарък за Гулбис от страна на хасковлията и връщане на пробива - 4:3.

Веднага след това Димитров имаше отлична възможност да се постави в ситуация, в която да сервира за мача, но не се възползва от брейкбола. Историята се повтори при 6:5 гейма, след като Гулбис допусна две двойни грешки, а след това непредизвикана грешка даде на Гришо брейкбол с цената на мачбол, възползва се още от първата си възможност и след над два часа и половина здрава битка успя да измъкне победата!