Григор Димитров победи Иво Карлович със 7:6, 6:4 в среща от 1/16-финалите на турнира в Рим.

Двубоят е втори за българина в надпреварата, след като в първия кръг успя да се наложи трудно над французина Едуард Роже Васлен с 4:6, 6:3, 6:4, докато 201-сантиметровият хърватин се справи с испанеца Пабло Карено Буста с 3:6, 6:3, 7:6.
 
Номер 14 в ранглистата - Гришо и номер 52 Карлович са бяха срещали веднъж в турнир от АТП - през 2013 година, когато хърватинът победи с 2-0 (7:6, 7:6) в Загреб.

Двубоят започна с грешка на Димитров при първото разиграване срещу 52-ия в ранглистата хърватин, но Гришо успя да вземе гейма, в който сервира. Именно сервисът е онова, на което разчита Карлович в играта си и го показа във втория гейм, в който записа няколко аса. Мачът продължи гейм за гейм до 6:6, а Димитров така и не успяваше да се справи със сервисите на съперника си, но пък бе на висока в този компонент на играта. В тайбрека Димитров записа първата точка, но девети ас в мача за Карлович изравни точките, но сгреши при втория си сервис и Гришо поведе. Българинът успя да поведе с 3:1 при свой сервис, но греши за 3:2, а сервисът вече бе за Карлович. Това не уплаши Гришо и той отново поведе с 4:2 след бекхенд. При 4:3 Димитров застана на сервис и записа ас за 5:3, след което поведе с 6:3 и имаше три сетбола при сервис на съперника. Карлович сгреши и 1-0 в сетовете за българина след 40 минути игра.

Вторият сет започна в размяна на сервис геймове за 1:1, но Димитров успя да пробие съперника за 2:1. Гришо изпусна аванс от 40:0 в четвъртия гейм, но успя да затвърди пробива за 3:1. Съперниците си размениха по два гейма за 5:3, а Карлович трябваше да сервира за това да не загуби мача. Хърватинът успя, но Димитров реши всичко с 6:4 във втория сет.

Димитров се класира на 1/8-финал, където ще срещне победителя от мача Дмитри Турсунов - Томаш Бердих, които играят по-късно тази вечер.

Гришо и чехът Лукаш Росол трябваше да играят с Александър Пея/Бруно Суареш в турнира на двойки, но мачът вероятно ще бъде оставен за утре.