Григор Димитров записа победа №40 за годината при успеха срещу Алексей Попирин в третия кръг на Мастърса в Шанхай. Българинът елиминира австралиеца след 7:6(5), 6:2 и затвърди мястото си в топ 10 на световната ранглиста.

Победата запази шансовете на Григор да се класира за АТП финалите в Торино, където вдигна трофея при единственото си предишно участие - през 2017 г.

"Беше много труден мач, срещу Алексей винаги е така. Сервисът му е невероятен, а освен това притежава силен форхенд. Ако му предоставиш висока топка в средата на корта, със сигурност ще те накаже. Трябваше да остана спокоен и да следвам тактическия си план. Мисля, че моите удари също бяха много добри. Щастлив съм, че победих, защото условията са много коварни, времето е хладно и ветровито", продължи 33-годишният българин.  

Димитров беше попитан дали е мислел за мача му с Попирин в Монреал. Тогава първата ни ракета пропусна три мачбола и загуби от австралиеца, който впоследствие спечели титлата. "Не особено. Мислех за онзи мач от гледна точка на това, че бях много близо да го победя, но тогава не успях. Всъщност, мачът в Монреал ми даде увереност, защото тогава обстоятелствата бяха такива, че трябваше да се справя с доста неща, но въпреки това го затрудних сериозно. Казах си, че щом тогава играх на такова ниво, значи сега, когато съм здрав и във форма, със сигурност мога да се справя по-добре. Беше нещо като обратна психология. Чувствах се добре на корта и знаех, че в определен момент нещата ще се променят. След тайбрека се случи точно това", обясни Григор.

"В момента мисля ден за ден. Много съм благодарен за това, че отново съм в Шанхай и ще изиграя няколко мача. Това е много важно за мен, особено в подобни ситуации, когато съм здрав, наслаждавам се на играта и феновете. Всичко това ти дава много енергия. В същото време трябва да мисля за играта си, защото в момента не мога да използвам тялото си точно така, както ми се иска, и на моменти трябва да играя по-опростено. Това не е моят типичен стил, но въпреки това се справям добре", добави българинът, който на осминафиналите ще се изправи срещу световния №65 Якуб Меншик, елиминирал по-рано днес Александър Шевченко с 6:1, 6:7(5), 6:2.

През месец април Григор отстъпи пред 19-годишния чех на Мастърс 1000 турнира в Мадрид. Това е и единствената среща между двамата.

Димитров достигна полуфинал в Шанхай миналата година, но беше елиминиран от Андрей Рубльов (Русия).