Най-добрият български тенисист Григор Димитров срази австралиеца Алексей Попирин със 7:6 (5), 6:2 в мач от третия кръг на турнира от сериите Мастърс 1000 в Шанхай. Това бе четвърти двубой между двамата тенисисти, като Гришо досега изоставаше с 1:2. За последно преди днешната среща хасковлията игра срещу Попирин на "Мастърс 1000" в Канада, където загуби в три сета след обрат.

На осминафиналите 33-годишният хасковлия ще играе срещу 65-ия в ранглистата на ATP Якуб Меншик (Чехия), който надви Александър Шевченко (Казахстан) с 6:1, 6:7(5), 6:2. Димитров е играл само веднъж срещу 19-годишния чех досега и  губи от него с 2:6, 7:6 (4), 3:6 на клея на турнира от категория "Мастърс 1000" в Мадрид тази година.

Двубоят с Попирин започна с убедителен гейм на нула в полза на поставения под №9 Григор, който сервираше пръв. Съперникът му, №20 в схемата, поведе с 40:0 в откриващия си сервис-гейм, Димитров с отлична игра изравни за 40:40, но австралиецът все пак не допусна по-сериозни усложнения - 1:1.

Играта вървеше гейм за гейм без пробиви, макар че в подаването си при 4:4 Димитров трябваше да прави обрат от 0:30, след като допусна и двойна грешка. Хасковлията остана спокоен и с четири поредни точки отново излезе напред в резултата - 5:4.

Димитров успя да се пребори за точка за пробив в края на първата част при 6:5 в своя полза, но Попирин се измъкна и изпрати сета в тайбрек. В него Григор започна отлично, реализирайки веднага минипробив за ранен аванс от 2:0. След това 33-годишният хасковлия поведе с 4:1, а при 6:3 имаше три поредни сетбола. Попирин отрази първите два със стабилна игра на свой сервис, но при 6:5 Григор не трепна и с блестящо изиграна точка сложи край на първия сет.

Вторият сет се превърна в наказателна акция на Григор срещу 25-годишния австралиец. Димитров направи два поредни пробива за аванс от 4:0 и дори имаше брейкпойнт в петия гейм. Попирин все пак спря серията на Гришо - 1:4. Силите на австралиеца обаче стигнаха още само за гейм, а Димитров без проблеми затвори мача.