Григор Димитров надви нидерландеца Талон Грийкспоор с 2:6, 7:5, 6:4 на полуфиналите на турнира от категория ATP 250 в Стокхолм. Хаскволията направи страхотен обрат, след като загуби първия сет с 2:6 след серия от пет поредни гейма в полза на нидерландеца. Във втория сет обаче нашето момче успя да пречупи съперника си със 7:5 и всичко трябваше да се реши в третата част. В нея Григор издебна своя момент и нанесе големия си удар в десетия гейм, който се оказа и последен в срещата.

Десетият в света Димитров, който е поставен под №3 в надпреварата, е с 27 позиции пред днешния си съперник в ранглистата на ATP. Грийкспоор е поставен под №7. Двамата бяха играли веднъж помежду си досега, като хасковлията спечели убедително с 6:3, 6:3, 6:1 в третия кръг на US Open тази година.

Гришо ще играе на финала с американеца Томи Пол, който по-рано днес надви с 6:3, 6:2 швейцареца Стан Вавринка.

Именно в Стокхолм през 2013 година Димитров спечели първата си титла на ниво ATP, като тогава негов съперник на финала бе испанецът Давид Ферер.

Още в първия си сервис-гейм в мача Димитров трябваше да отразява брейкпойнт. Хасковлията се справи, а веднага след това на свой ред имаше две възможности да пробие, но не съумя да го стори. В четвъртия гейм първата ни ракета отново пропусна точка за пробив, а после нещата се объркаха сериозно за българина. Той загуби подаването си в петия гейм и това сложи началото на доста неприятна серия на противника му. Грийкспоор поведе с 4:2, а в седмия гейм реализира нов пробив и това му позволи да затвори сета с 6:2.

Във втората част Гришо започна силно и взе ранен аванс с 3:0 след пробив във втория гейм. Малко след това авансът на 33-годишния българин стана 4:1, но в седмия гейм той се прости с преднината от пробив, а скоро след това нидерландецът изравни - 4:4. Двамата здраво се "захапаха", но все пак Димитров притисна сериозно съперника си в 12-ия гейм при 6:5 в полза на нашето момче. Григор си извоюва две поредни точки за пробив при 15:40 и реализира втората, с което изпрати срещата в решаващ трети сет.

В третата част играта вървеше гейм за гейм без възможности за пробив. Григор спаси точка за пробив в петия гейм, но като цяло сервиращите не допускаха изненади и тайбрекът изглеждаше все по-близо. Стигна се до десетия гейм, в който Грийкспоор сервираше за оставане в мача при 5:4 в полза на Димитров. Хасковлията се пребори за три поредни мачбола при 0:40. С вдъхновена, смела и прецизна игра нидерландецът ги отрази и се добра до 40:40. Последва обаче нов мачбол за Григор и този път Грийкспоор се предаде, а Димитров спечели след 2 часа и 26 минути игра.

Финалът в неделя започва в 16,00 часа българско време. Григор ще преследва втора титла в Стокхолм и общо 10-а в кариерата си на ниво ATP. В началото на годината той триумфира в Бризбън.

Димитров и утрешният му съперник Томи Пол, поставен под №4, са играли два пъти помежду си досега, като са си разменили по една победа. Американецът надви Григор във втория кръг на Australian Open през 2020 година с 6:4, 7:6 (6), 3:6, 6:7 (3) 7:6 (3). Отново през 2020 година, но на US Open, в първия кръг, Димитров този път печели, при това убедително - 6:4, 6:3, 6:1.

 подкрепя българския спорт