Григор Димитров постигна най-големия успех в кариерата си, след като се класира за полуфинал на "Уимбълдън"! Българинът отстрани миналогодишния шампион в турнира и световен №5 Анди Мъри по безпощаден начин - 3:0 сета (6:1, 7:6, 6:2). На полуфиналите Григор очаква победителя от двубоя между Новак Джокович и Марин Чилич.

Григор Димитров днес показа изключителен тенис от най-висша класа. Българинът не допусна почти никакви грешки и колебания в играта си. Анди Мъри пък не успя да се противопостави и логично загуби, с което сдава и шампионската титла. Полуфиналът означава чек на стойност 440 000 паунда и 720 точки за ранглистата, които означават изкачване до №9 в света за Григор Димитров. Стигне ли до финал, 23-годишният българин ще напредне с още една или две позиции (в зависимост от представянето на Раонич), а трофей би го изстрелял до №5 в света.

В първия сет българинът направи два пробива за 3:1 гейма и 5:1. След като затвърди пробивите българинът затвори сета за по-малко от половин час и поведе с 1:0. Във втория сет двамата стигнаха до 3:3 гейма, след което Григор поведе с пробив за 4:3. Мъри върна пробива за 4:4 и сетът влезе в тайбрек след 6:6. В тайбрека Григор игра отново перфектно и спечели със 7:4 точки, с което поведе с 2:0 сета. В третия сет хасковлията беше отново безпощаден. Григор поведе с пробив за 4:2 гейма, след което затвърди пробива си и имаше аванс от 5:2. В последния гейм на двубоя Григор отново направи пробив и триумфира за крайното 6:1, 7:6, 6:2.

АНДИ МЪРИ - ГРИГОР ДИМИТРОВ 0:3 сета (1:6, 6:7(4), 2:6

ПЪРВИ СЕТ
Григор първи застана на сервис и се затрудни, резултатът стигна 40:40. Димитров спаси един брейкбол и в крайна сметка се измъкна - 1:0 гейма. Анди Мъри спечели без кой знае колко трудности първия си сервис гейм и изравни за 1:1. Григор Димитров този път спечели по-лесно своя гейм и поведе с 2:1. ПРОБИВ в полза на Григор Димитров, който поведе с 3:1 гейма. Григор Димитров затвърди пробива си и поведе с 4:1 гейма. ПРОБИВ за Григор Димитров, който поведе с 5:1 гейма. Отлична игра на българина, който направи пробива на нула. Мъри изпитва затруднение при изпълнение на сервис и направи няколко непредизвикани грешки. Григор Димитров спечели първия сет с 6:1, след като затвърди и втория си пробив.

ВТОРИ СЕТ

Анди Мъри поведе с 1:0 гейма на старта на втория сет, след като спечели подаването си на нула. Григор Димитров изравни за 1:1 гейма, въпреки че изпита леко затруднение. В третия гейм сервираше Мъри, резултатът стигна до 40:40, но все пак се спаси и поведе с 2:1 гейма. Григор Димитров изравни на 2:2 гейма. Анди Мъри си взе подаването за 3:2 гейма, след като не остави шансове на българина. Григор Димитров изравни за 3:3 гейма. ПРОБИВ в полза на Григор Димитров, който поведе с 4:3 гейма. ПРОБИВ за Анди Мъри и 4:4 гейма. Анди Мъри затвърди пробива си и поведе с 5:4 гейма. Григор Димитров спечели подаването си и изравни резултата за 5:5 гейма, въпреки че имаше леко затруднение при подаването си. В сет №11, в който Мъри застана на сервис, Григор игра много умно, издържа на продължителните разигравания и стигна до 40:15. Мъри обаче изравни и с ас получи предимство при 40:40. В последното разиграване Димитров няколко пъти бе разкаран в двата края на корта, но Мъри поведе с 6:5 гейма. Българинът изравни на 6:6 гейма и вкара втория сет в тайбрек. В тайбрека Григор поведе с минипробив след грешка на Мъри, след това резултатът стана 2:2 точки. Двамата стигнаха до 4:4, след което Григор поведе с 5:4, а след хубаво разиграване вкара и за 6:4 точки. Григор Димитров поведе с 2:0 сета, след като затвори тайбрека при 7:4 точки.

ТРЕТИ СЕТ
Григор Димитров поведе с 1:0 гейма в началото на третия сет, след като не остави кой знае какви шансове на Мъри. Анди Мъри изравни на 1:1 гейма въпреки че Григор го затрудни. Григор Димитров отново поведе с 2:1 гейма, след като спечели подаването си на нула. Анди Мъри изравни за 2:2 гейма. В петия гейм Григор Димитров се затрудни при подаването си, резултатът стигна до 40:40. Българинът направи ас и поведе, но направи грешка за ново равенство 40:40. От втори опит обаче хасковлията бе безпогрешен и поведе с 3:2 гейма. ПРОБИВ в полза на Григор Димитров, който поведе с 4:2 гейма. Григор Димитров затвърди пробива си и поведе с 5:2 гейма. Григор Димитров печели мача, след като затвърди пробива си и спечели с 6:2.

10.jpg