Григор Димитров даде пресконференция днес в зала „Арена Армеец”. Българската тенис звезда се прибра в София в петък, за да участва в турнира „София Оупън” следващата седмица. Ето цялата пресконференция на Димитров:

Благодаря на всички, че сте тук. Съжалявам, че закъснях.

-Как върви работата ви с треньора Дани Валверду и какво подобри той в представянето ви?
-Не съм спирал да работя през последните месеци. Когато започнахме да работим с Дани, беше в средата на миналата година. Гледахме да се фокусираме върху нещата, които бяха важни. Виждаме играта по един и същи начин и искаме да се постараем да построя печеливша игра. Срещу когото и противник да играя, да нямам само една опция за решение. Мисля, че последните месеци той (Дани Валверду) изигра важна роля. Не спирахме да тренираме. Дори в дните, в които имахме почивка, тренирахме. Даже и след мачовете. Всичко това е плюс за мен. Чувствам се по-уверен на корта, по-щастлив. Гледам да се наслаждавам на всеки един момент.

-Когато беше на 13-14 години каза, че един ден ще станеш голям тенисист. Постигна ли всичко в кариерата си?
-В момента се наслаждавам, живея мечтата си – да играя тенис, да печеля турнири. Да се съревновавам с най-добрите. Тази мисъл все още е далечна за мен. Все още съм по средата на кариерата си. Това бе просто един добър резултат (относно представянето в Бризбейн и Аустрелиън Оупън) и нищо повече. С нетърпение чакам всеки следващ мач, за да опитам това, което съм работил. Изцяло съм концентриран върху играта си.

-Коя е най-смелата ти мечта?
-Да спечеля турнир от големия шлем. Това винаги е било мечта от малък. А защо не и да стигна №1. Всичко тоава е възможно, сред опциите ми е. Просто трябва да продължавам по този начин. Да бъда позитивен на корта и работа...

-Как е настилката тук, как я усещаш?
-Самата обстановка е адски различна. В Австралия играеш навън, тук си в зала. Всичко е добре, вкъщи съм, у дома. Разбира се, че ще разчитам на публиката. Вълнувам се да играя пред родна публика. Имам още няколко дни да се адаптирам, ще тренирам максимално и гледаме към първия мач.

-Какво те накара тази година да се съгласиш да играеш в София?
-Селектирахме с отбора турнирите, всичко съвпада. Миналата година имах други ангажиментги, които бях поел. Така че в момента това е добър момент да играя тук.

-Допълнително ли е напрежението заради високите очаквания на феновете към теб в София?
-Няма как да няма очаквания. Вълнувам се. Няма смисъл да го крия. Това е нещо хубаво. Винаги съм се гордял, че съм българин и в момента имам възможност да играя пред родна публика. Това означава много за мен. Знам, че има много очаквания. Влизаш на корта и играеш играта си. Цялата дисциплина трябва да ми е на ниво, за да се представя по най-добрия начин.

-Доста деца вече тренират тенис, би ли склонен да помогнеш на някои от тях?
-Радвам се, че тенисът се разраства. Вчера тренирах с Александър Лазаров. Който от тях има въпроси, ако мога да помогна, защо не?! Ако мога да допринеса за тяхното развитие по някакъв начин или да дам съвет, винаги са добре дошли.

-След мача ти с Надал - Борис Бекер, каза, че вече е фен №1на Григор Димитров? Възможно ли е Бекер да стане част от екипа ти за в бъдеще?
-Да си призная честно не съм мислил върху този въпрос. Видяхме се с него след мача и поговорихме. В момента мисля, че около моя отбор... всеки един от нас си знае мястото. Нямаме време да мислим за други неща. Фокусираме се върху работата и турнирите, които предстоят. В момента съм изключително щастлив с моя треньор.

-Игра пет часа с Надал епичен мач. Чувстваш ли се вече готов да играеш във формат три от пет сета?
-Неведнъж съм показвал и съм доказвал, че мога да играя три от пет сета. Този мач с Рафа беше добър показател за мен. След мача се чувствах добре и можех да продължа още час и половин – два. Бях изключително щастлив от този факт, защото все пак, ако искаш да спечелиш такъв турнир, трябва не един и два, а да минеш през три четири такива мача. Винаги съм давал всичко от себе си, когато съм излизал на корта. Този път усетих себе си. Най-хубавото нещо беше, че когато мина известно време, осъзнах, че съм направил най-доброто нещо, за да спечеля. Но не винаги се получава.

-Какво ти каза Рафаел Надал?
-Просто си казахме да продължа в същия дух и един ден ще спечеля турнир от Големия шлем. Да продължавам в същия стил.

-Кой елемент си подобрил в сравнение с миналата година, за да постигнеш тези добри резултати в Бризбейн и на Аустрелиън Оупън?
-Постоянството, взимане на решения по време на мач. Коя е слабата точка на противника, къде да сервирам. Мисля, че психически имах и малко по-голямо предимство при тези поредни победи от началото на годината. Взимах правилните решения на корта. Физически бях добре, особено в Бризбейн, въпреки че ми беше първи турнир. А за първи турнир за годината все още не се чувстваш в най-добрата си форма. След всеки един мач се чувствах по-добре и по-добре. Много са компонентите, които съм подобрил.

-Заради наличието на такъв богат технически арсенал, с който разполагаш, по-трудно ли намираш твоето аз?
-Може би преди ми беше по-трудно да намеря някое от оръжията, които ми трябваха в даден момент. Трябват тренировки, тренировки и постоянство. Това правех в последните 6-7 месеца. Не се отегчавах дори, когато нямах добри дни. Мислех си, че най-доброто предстои и все още вярвам, че най-доброто предстои.

-В София пристигна с компания. Има ли някакъв знак?
-Знак?! Тук съм да играя на турнира и да се представя по най-добрия начин. Останалото е второстепенно.

-Победите ти дават ли ти самочувствие?
-Всяка една победа ти дава самочувствие, малко по-голямо спокойствие. Но не трябва да се облягаш на това.

-Физически и психически как се чувстваш?
-Физически съм добре, психически – също. Продължавам във фитнеса всеки ден. Гледам да поддържам ниво. Не е лесно със сигурност, когато имаш много турнири през годината. Не е лесно всеки ден да правиш едно и също и едно и също в продължение на месеци. Но след като го правех един месец, значи мога да го правя цяла година. Трябва да подбирам правилните турнири, за да мога да намирам време и за почивка, а и да трупам повече тренировки.

-Как ще коментираш победата на Роджър Федерер?
-Това ми беше мечтата да играя срещу него. (смее се). Трудно беше да гледам мача, със сигурност беше трудно. Но 18-та титла. Получих добро съобщение от него след мача ми с Рафа. Не бях само поласкан, но и като фен на тениса беше специален момент за мен. Радвам се.

-Лесно ли се забравят такива моменти като финала в Истанбул миналата година?
-Нямам друг избор, имам турнири всяка седмиа. В момента не мисля въобще за мача в Австралия. Да, беше момент, който го оценявам. В Истанбул също.

-Ще участваш ли за Купа Дейвис с оглед напрежението, което се породи преди време след изказване на Тодор Енев?
-За мен няма никакво напрежение. Когато мога да помогна на момчетата, винаги съм там. Обещание няма смисъл да давам. Програмата ми до момента е такава, не съм планирал да играя Купа Дейвис. Говорех с отбора, целта ми е различна в момента.

-Има ли разлика за теб, когато е Никол е на трибуните? Мотивацията друга ли е?
-Мотивацията идва само от мен, не мога да се мотивирам от друг. Когато си на корта си сам, така или иначе. Всичко друго остава второстепенно. Семейство и близките ми хора около мен и това са най-важните неща.
ЮРИ СЛАВЧЕВ/БЛИЦ