Григор Димитров се класира за четвърти кръг на "Уимбълдън", след като победи в изключителен маратонски мач, продължил 2 часа и 55 минути, украинеца Александър Долгополов с 3:2 сета (6:7 (3), 6:4, 2:6, 6:4, 6:1). Българинът за първи път ще играе на тази фаза от турнира, а следващият му съперник е аржентинецът Леонардо Майер, който отстрани руснака Андрей Кузнецов с 6:4, 7:6, 6:3.

Григор Димитров не игра най-добрия си тенис, но заслуга за това имаше и Долгополов. Двамата демонстрираха силна игра, мощни сервиси и почти безгрешност в първите два сета. В първата част нямаше пробиви, стигна се до тайбрек, който украинецът спечели. Във втория сет дойде първият пробив, дело на Григор Димитров за 4:3, след което изравни резултата в сетовете за 1:1. Третият сет бе най-лошият за българина, допусна пробив за 0:2, след това резултатът стана 1:4 и с нов пробив за 6:2 Долгополов поведе с 2:1 сета. В четвъртия сет Димитров проби важно за 5:4 гейма, после затвърди пробива си и след 6:4 изравни сетовете за 2:2. В последния пети сет българинът бе безкомпромисен, направи пробив за 2:1, отново за 4:1 и последен пробив за 6:1.

Най-доброто постижение на Григор в турнири от Големия Шлем бе на тазгодишния Australian Open, където достигна до четвъртфиналите.

Следващият му противник - 27-годишният Леонардо Майер, е №64 в ранглистата. До този момент никога не бе преодолявал втори кръг на Уимбълдън. Майер не е специалист на трева, но тази седмица преодоля последователно Сепи, Багдатис и Кузнецов. Двамата с Димитров никога досега не са играли, а мачът им от осминафиналите на Уимбълдън ще е в понеделник.

Григор Димитров - Александър Долгополов 3:2 сета (6:7 (3), 6:4, 2:6, 6:4, 6:1)

ПЪРВИ СЕТ
Двубоят започна по-трудно за Григор, който на старта сервираше. Българинът изостана с 15:40, но след това успя да се измъкне и поведе с 1:0 гейма. Долгополов изравни за 1:1 гейма, въпреки че резултатът мина през 30:30. Григор Димитров поведе с 2:1 гейма, а Долгополов изравни на 2:2. Българинът отново не сбърка при следващото си подаване, но отново изпита затруднения. Долгополов имаше шанс за пробив, но Григор се измъкна и поведе с 3:2 гейма. Украинецът изравни за 3:3 гейма, въпреки че Григор стигна до резултат 30:30. Последва перфектен сервис гейм за хасковлията, който затвори на нула за 4:3 гейма. Долгополов изравни за 4:4, след като не остави шанс на българския си противник. Григор Димитров поведе с 5:4 гейма, след като записа и първи ас от началото на мача. Долгополов изравни за 5:5 гейма, след като спечели подаването си. Григор Димитров поведе с 6:5 гейма, след като реализира ас №2. Долгополов изравни за 6:6 гейма, след като спечели подаването си на нула. В тайбрека Долгополов поведе с 2:0 точки, а след това и с 4:1. Украинецът взе аванс и при 5:1, а след ас резултатът стана 6:1. Григор намали до 3:6. Българинът направи грешка и изпрати топката в аут за 7:3 точки в полза на Долгополов, който поведе с 1:0 сета.

ВТОРИ СЕТ

Александър Долгополов поведе с 1:0 гейма при първото си подаване. Григор Димитров обаче бързо възстанови равенството за 1:1 гейма. Долгополов поведе с 2:1 гейма, след като спечели сервис-гейма си с 40:15. Димитров изравни за 2:2 гейма въпреки че изостана с 15:30. Долгополов отново спечели подаването си и поведе с 3:2 гейма. Димитров изравни за 3:3 гейма, след като даде само една точка на противника. В седмия гейм Долгополов сервираше и се стигна до равенство 40:40. ПРОБИВ за Григор Димитров за 4:3 гейма, след като Долгополов направи двойна грешка при сервис. Гришо затвърди пробива си и поведе с 5:3 гейма въпреки че направи втора двойна грешка от началото на мача. Долгополов успя да спечели следващото си подаване и намали на 4:5 гейма. Григор Димитров спечели подаването си в последния гейм на втория сет, спечели сета с 6:4, с което изравни резултата - 1:1 сета.

grigor_wimbledon2.jpgТРЕТИ СЕТ
Александър Долгополов поведе с 1:0 гейма след първото си подаване. Във втория гейм Григор подаваше и изостана сериозно с 0:40. Българинът обаче успя да изравни за 40:40. ПРОБИВ за украинеца, който поведе с 2:0 гейма. Долгополов успя да затвърди пробива си и поведе с 3:0 гейма. Григор Димитров намали на 1:3 гейма, след като спечели първи гейм в третия сет. В петия гейм Долгополов сервираше и Григор стигна до 40:30. Украинецът обаче изравни и дори се спаси, с което поведе с 4:1 гейма. Димитров намали на 2:4 гейма, но изпита доста проблеми, като мрежата му помогна няколко пъти, което накара Долгополов да вдигне ръце и да се усмихне. Долгополов се спаси и поведе с 5:2 гейма. Украинецът за втори път в последните си две подавания изпита трудности. Григор имаше няколко възможности за пробив, но така и не успя да ги оползотвори. ПРОБИВ, с който Долгополов затвори сета с 6:2 гейма.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

Александър Долгополов поведе с 1:0 гейма. Във втория гейм Григор отново изпита трудности, допусна изоставане с 15:40, но изравни до 40:40 и дори получи предимство. Димитров все пак затвори гейма си за 2:0. Долгополов спечели следващото си подаване и поведе с 2:1 гейма. Димитров изравни за 2:2 без трудности. Долгополов спечели подаването си и поведе с 3:2 гейма. Българинът изравни за 3:3 гейма. В седмия гейм Григор стигна до точка за пробив, но Долгополов се върна с ас и дори поведе, а при следващото разиграване се измъкна и затвори гейма си за 4:3. Григор Димитров спечели подаването си и изравни за 4:4 гейма. В деветия гейм Григор стигна до точка за пробив при 40:30, но Долгополов изравни. Българинът отново получи точка за пробив, но за кой ли път украинецът изпълни бомбен сервис и изравни за 40:40. Долгополов направи още една двойна грешка (№7 от началото на мача), с което Димитров пак получи точка за пробив. Българинът прати перфектна топка по правата зад Долгополов и осъществи ПРОБИВ за 5:4 гейма. Григор Димитров затвърди пробива и спечели за 6:4, с което изравни резултата 2:2 сета.

ПЕТИ СЕТ
Александър Долгополов поведе с 1:0 гейма при първото си подаване в сета. Григор Димитров изравни геймовете за 1:1. ПРОБИВ за Григор Димитров, който поведе с 2:1 гейма. Българинът затвърди пробива и поведе с 3:1 гейма. ПРОБИВ за Григор Димитров, който поведе с 4:1 гейма. Българинът затвърди пробива за 5:1 гейма. ПОСЛЕДЕН ПРОБИВ за Григор Димитров, който спечели подаването на Долгополов и затвори сета с 6:1, а с това спечели и мача.

stat.jpg