Григор Димитров стартира успешно участието си на турнира от сериите Мастърс в Торонто. Българинът, който вече е №8 в света, преодоля в среща от втория кръг Доналд Йънг - 4:6, 6:2, 6:3. Американецът (№50 в световната ранглиста) на моменти затрудни Димитров, но класата на хасковлията си каза думата и нашето момче заслужено продължава напред. За Григор това е първа победа на Мастърса в Торонто след две отпадания още на старта при предишните му участия.

На 1/8-финалите българинът ще спори още утре (четвъртък) или в ранните часове на петъчния ден с Томи Робредо, който елиминира Жил Симон след 7:5, 6:4. Испанецът е поставен под №17 в схемата в Торонто. До този момент Григор и Робредо са се срещали само веднъж. Българинът отстъпи с 5:7, 1:6 в мач от първи кръг на турнира в Барселона, играл се на любимия на испанците клей.

toronto_shema.jpg

Димитров и Доналд Йънг трябваше да се срещнат и миналата седмица във Вашингтон, но българинът пропусна надпреварата заради вирусно заболяване. Григор пропусна първия кръг като поставен в схемата, а американецът елиминира Франк Данчевич от Канада след 5:7, 6:0, 6:3.

Преди срещата тази вечер Димитров и Йънг си бяха разменили по две победи.

Григор стартира уверено и набързо поведе с 3:0 гейма след ранен пробив. Още първото подаване на Йънг беше спечелено от българина и затвърди пробива, спечелвайки и втория си сервис гейм. Григор играеше уверено и успя да дръпне с 4:1. Американецът след това намали на 2:4., след което върна пробива след двойни грешки на българина и след като спечели следващото си подаване изравни до 4:4. В този момент Гришо изглеждаше доста разколебан и позволи на противника да го догони в резултата. Димитров имаше проблеми с първия сервис и допусна втори пробив, който изведе американеца напред за 5:4. Йънг от своя страна използва шанса си и спечели първия сет с 6:4.

Втората част стартира по подобен начин, но този път Григор внимаваше много повече. При 3:2 той проби подаването на съперника и не му даде гейм до края на сета. При същия резултат дойде и ключовият момент в решителната трета част. Тогава българинът нанесе своя удар и се доближи на два гейма до победата. Димитров се спаси от връщане на пробива и дръпна с 5:2, но Йънг още нямаше намерение да се предава. 50-ият в света американец взе следващия гейм, а после спаси три мачбола и дори стигна до възможност за пробив, преди хасковлията все пак да наложи волята си и да покаже, че е с класа над противника. Мачът приключи след точно 100 минути игра, а успехът донесе на Гришо 39 000 долара и 90 точки за световната ранглиста. Това бе и първа победа за българина като член на Топ 10.

ГРИГОР ДИМИТРОВ - ДОНАЛД ЙЪНГ 4:6, 6:2, 6:3

gri6.jpg