Григор Димитров се класира на 1/4-финалите в турнира "Мъри Ривър Оупън" в Мелбърн, който е генерална репетиция за започващия в понеделник Australian Open. Българинът елиминира трудно австралиеца Алексей Попирин с 6:4, 6:7(5), 6:3, след като на старта се справи и с друг представител на домакините -  Андрю Харис с 6:3, 6:3.

Григор спечели първия сет срещу Попирин с 6:4. Във втората част Димитров отново стигна първи до пробив за 3:2. При 5:4 Григор сервира за спечелване на мача, но допусна рибрейк. След два разменени сервис гейма се стигна до тайбрек. В него Попирин поведе с 5:2 точки и изравни сетовете след 7:5.

В третата част Димитров дръпна убедително с 5:0, но последва спад в играта му, което позволи на австралиеца да намали до 3:5. Опитът на българина все пак си каза думата и Гришо спечели с 6:3, а с това и срещата. Мачът продължи 2 часа и 24 минути.

Двубоят беше първи между Димитров и Попирин, който в момента е на 114-ото място в световната ранглиста. 

1000 лева Oнлайн казино Бонус от efbet

Това е четвърти пореден АТР турнир за Григор, на който достига до четвъртфинал. По-късно днес той ще излезе отново на корта за следващия си мач - срещу Корентен Муте от Франция, който елиминира Джеймс Дъкуърт със 7:6(4), 6:4.

За достигането си до 1/4-финалите българинът заработи 45 точки за световната ранглиста.

АЛЕКСЕЙ ПОПИРИН - ГРИГОР ДИМИТРОВ 4:6, 7:6(5), 3:6

Първи сет 
Григор започна отлично, успявайки да пробие още с първата си възможност в мача. Българинът обаче можеше бързо да изпусне преднината си, тъй като допусна на свой сервис да изоства с 15:40. Той обаче спаси двете точки за пробив и спечели гейма, за да поведе с 2:0.

В третия Григор стигна до нов шанс за пробив, но този път сервисът на Попирин му помогна да се измъкне от трудната ситуация и да запише първи гейм на сметката си - 2:1. Последва размяна на сервис-геймове, като ключов бе осмият, в който Димитров беше притиснат до стената, но спаси две брейк точки и продължи да поддържа преднината си в резултата, а накрая взе и сета - 6:4.

Втори сет
Попирин откри тази част, спечелвайки подаването си. Австралиецът изоставаше с 15:30, но обърна гейма с ас и с още две отлични разигравания. В следващия Григор имаше известни затруднения на свой сервис, но все пак откри сметката си и изравни - 1:1. Последва нов гейм за Попирин, а четвъртият бе критичен за българина. За да стигне до успеха в него, той трябваше да отрази цели четири точки за пробив. В следващия гейм Димитров осъществи пробив и поведе с 3:2.

В шестия Григор на свой ред бе изправен пред стената, след като съперникът му поведе с 15:40. Българинът обаче неутрализира и двата шанса за рибрейк с асове, изравнявайки за 40:40. Последва изящно воле на мрежата на Григор, а в следващото разиграване Попирин сбърка при ретура и така хасковлията поведе с 4:2.

Австралиецът лесно спечели следващото си подаване, но същото стори и Димитров, довеждайки резултата до 5:3 в своя полза. В десетия гейм Григор сервираше за спечелване на мача. Той поведе с 30:0 и беше на две разигравания от успеха, но допусна неприятен обрат в ключов момент - 5:5. След размяна на геймове се стигна до тайбрек, в който Попирин се справи по-добре. Той дръпна с 4:1, Димитров да успя да намали до 3:5, но сбъркан бекхенд в мрежата и отново даде 3 точки преднина на австралиеца. Григор отрази първия сетбол с ас, а след това и вторият - 5:6. В следващото разиграване обаче 19-ият в световната ранглиста сбърка и така Попирин спечели сета след 7:5 в тайбрека.

Трети сет
Григор започна отлично тази част. Загубеният сет го мобилизира и той заигра далеч по-агресивно и след два пробива поведе с изразителното 5:0. Едва тогава Попирин се съвзе и успя да запише гейм на сметката си. При това го направи в момент, в който Димитров имаше два мачбола. Талантът от Австралия демонстрира желязна психика на прага на загубата и в следващия гейм осъществи пробив, намалявайки изоставане си на 2:5. Попирин дори стигна до 3:5, когато обаче логичното се случи и Григор най-после взе шестия си гейм в тази част, а с това и спечели срещата.