Григор Димитров допусна обрат и загуби от поставения под номер 8 в схемата австриец Доминик Тийм с 6:4, 4:6, 6:7(9), отпадайки на 1/8-финалите на силния тенис турнир в Мадрид. Така Гришо не успя да изравни най-доброто си постижение в испанската столица от 2015 година, когато беше спрян на 1/4-финалите от местния любимец Рафаел Надал.

Следващият съперник на Доминик Тийм е хърватинът Борна Чорич, който като „щастлив губещ” от квалификациите сътвори най-голямата сензация на турнира тази година, елиминирайки световния номер 1 Анди Мъри с 6:3, 6:3.

Димитров записа втора загуба и първа на клей от Тийм, с който преди това си бяха разменили по една победа. 23-годишният австриец бе надвил Гришо през февруари 2016 година на турнира в Акапулко (Мексико), а Димитров спечели на четвъртфинал в Бризбейн (Австралия) с 6:3, 4:6, 6:3 този сезон и след това стигна до титлата.

Австриецът стигна до пробив още в първия гейм на първия сет и веднага го затвърди, но след това българинът на свой ред проби съперника и израви резултата до 2:2. Двамата продължиха да печелят подаванията си до изключително оспорвания десети гейм, в който Григор Димитров на три пъти пропусна предимство за пробив, но при четвъртия случай се възползва и затвори сета при 6:4.

Във втората част Гришо първи стигна до пробив и поведе с 3:1. Българинът обаче бе пробит на два пъти и допусна пълен обрат до 3:4, след което двамата продължиха да печелят пораванията си. Така Димитров загуби сета с 4:6 и резултатът в срещата бе изравнен.

Българинът поведе с 3:0 в решителния трети сет след ранен пробив, но допусна изравняване до 4:4. След това и двамата печелеха подаванията си, за да се стигне до решителен тайбрек, в който драмата беше пълна. Гришо поведе с 6:3 точки и изпусна победата, допускайки пълен обрат. В крайна сметка Тийм спечели тайбрека с 11:9 точки и със 7:6 в този сет се класира за 1/4-финалите на турнира.

Григор Димитров - Доминик Тийм 6:4, 4:6, 6:7(9)

Първи сет
Още в първия гейм Тийм стигна до два шанса за пробив при 15:40, а Гриши спаси първия с ас. След това обаче българинът допусна двойна грешка и загуби гейм при свой сервис. Австриецът веднага затвържди пробива и поведе с два гейма, но Димитров се мобилизира и върна пробива, за да стигне след това и до обрат за 3:2. Двамата продължиха да печелят подаванията си, а в десетия гейм Григор пропиля три шанса за пробив, но при четвъртия стигна до него и взе сета с 6:4.

Втори сет
Гришо спечели лесно подаването си в началото на втората част, за разлика от първата, която стартира с пробив на съперника. Тийм обаче успя да изравни за 1:1, въпреки че трудно спечели своето първо подаване във втория сет. Григор отново спечели на свой сервис, а в четвъртия гейм стигна до пробив за 3:1, но Тийм веднага го върна и намали за 3:2. След това австриецът направи нов пробив и обърна резултата в сета до 4:3 в своя полза, а до края на частта нямаше проблеми и я спечели с 6:4.

Трети сет
Димитров започна страхотно в решителния третия сет, печелейки първо подаването си, след което стигна и до пробив в продължителния втори гейм. След нов гейм на нула преднината на българина стана 3:0. Двамата продължиха да печелят подаванията си до седмия гейм, в който Тийм върна пробива и намали на 4:3, а след това и изравни за 4:4. Гришо взе следващия гейм на свой сервис за 5:4 и се доближи до успеха, но австриецът веднага също спечели подаването си - 5:5. След нов продължителен гейм на сервис на българина се стигна до 6:5. Австриецът обаче спечели следващия гейм на нула за 6:6 и вкара сета в тайбрек. Драмата бе наистина пълна, тъй като в тайбрека Гришо поведе с 6:3 точки, но допусна пълен обрат и загуби с 9:11, а с това и мача.