Най-добрият български тенисист Григор Димитров срази хърватина Иво Карлович с 6:3, 7:5 в среща от втория кръг на силния турнир на червени кортове в испанслата столица Мадрид и ще срещне австриеца Доминик Тийм в следвашия етап.

В преките двубои българинът постигна четвърта победа над хърватина, който е побеждавал Димитров два пъти. С този успех Гришо изравни постижението си в Мадрид от 2013 и 2014 година, когато достигна до трети кръг, но беше спрян съответно от Стан Вавринка и Томаш Бердих. Ако успее да регистрира още една победа, Димитров ще изравни и най-доброто си постижение в испанската столица от 2015 година, когато беше спрян на четвъртфиналите от Рафаел Надал.

В първия сет Гришо не позволи да бъде пробит при 0:40 в първия гейм, след което постигна ранен пробив и без проблеми смачка хърватина за 6:3 в своя полза.

Нещата бяха далеч по-равностойни във втората част, през по-голямата част от която Карлович водеше в резултата, но в крайна сметка Димитров постигна обрат от 4:5 до 6:5 и затвори сета с сервис гейм  на нула в своя полза за 7:5.

В следващия кръг Димитров среща австриеца Доминик Тийм, който е номер 9 в света. Двамата  са изиграли два мача помежду си, като имат по една победа. Австриецът спечели първия им сблъсък през 2016 година в Акапулко, но Гришо взе реванш през този сезон в Бризбън по пътя към титлата.

Първи сет
Гришо започна зле в първия сет с 0:40 на свой сервис, но все пак успя да спечели подаването си, а след това го затвърди и с първи пробив в мача за 2:0 гейма. След двамата продължиха да печелят подаванията си, а в петия гейм хърватинът имаше възможност за пробив, но не успя да го постигне. До края на сета началният удар на българина функционираше без грешка и той затвори частта при 6:3 в своя полза.

Втори сет
Вторият сет беше още много оспорван, като и двамата тенисисти печелеха почти безапелационно подаванията си до 5:5. В този момент Димитров стигне до три точки за пробив, а Карлович спаси две от тях, но при третата българинът спечели и поведе с 6:5 в ключов момент. След това на свой сервис българинът повтори упражението от първата част и отново не даде дори точка на Карлович, печелейки още първия си мачбол за крайното 7:5.