Най-добрият български тенисист Григор Димитров отстъпи на Гаел Монфис (Франция) в гладиаторска битка на осминафиналите на тенис турнира в Маями с награден фонд 6 134 605 милиона долара. Хасковлията отпадна след 7:6 (5), 3:6, 3:6 в двубой, продължил 2часа и 30 минути.

Първият сет се разви изключително драматично и с много обрати.

В началните геймове французинът взимаше по-лесно подаването си, а по-здравата физика му даваше леко предимство. Димитров разчиташе на изключително дълбоки удари, с които да попречи на агресивния стил на опонента си.

В четвъртия гейм Монфис първи стигна до възможност за пробив, която българинът неутрализира. Григор получи шанс за пробив в следващия гейм и го спечели след двойна грешка на съперника, за да поведе с 3:2. Монфис обаче веднага отвърна с 2 брейк пойнта, спечели втория, а в последствие взе и сервиса си, за да поведе - 3:4.

След седмия гейм играта се забави за над 7 минути, тъй като кортът бе подсушаван заради пръски дъжд. След ново изравняване двамата изиграха  гейм, също продължил 7 минути, в който Григор навакса изоставане с 40-15 и проби отново противника си, за да поведе с 5:4.

В следващите два гейма Монфис беше безкомпромисен и бързо обърна до 5:6. Григор взе сервиса си и доведе нещата до тайбрек.

В него хасковлията наваксваше пасив при 0:2, 2:4 и 4:5, но в крайна сметка взе сета след обрат до 7:5.

Монфис започна с пробив втория сет и взимайки сервиса си поддържаше прединина от два гейма. При 3:5 французинът стигна до два сетбола. Той спечели втората си възможност и с 3:6 изравни сетовете.

В третия сет българинът започна да играе нервно, а умората се отрази на тенисистите. Двамата си размениха пробиви и Монфис поведе с 1:2. Григор взе много трудно сервиса си, за да направи 3:3 в гладиаторски гейм, продължил 13 минути и 47 секунди. В следващата игра Монфис намери сили и взе сервиса си, след като изоставаше с 15:40, след което осъществи пробив, за да поведе с 3:5. Французинът бе безкомпромисен при сервирането си и спечели сета с 3:6, а с това и срещата.

На четвъртфиналите той ще се изправи срещу спечелилия двубоя между Кей Нишикори (Япония) и Роберто Батиста Агут (Испания).