Най-добрият ни тенисист в момента Григор Димитров последва Цветана Пиронкова и също отпадна на сингъл от първия за годината турнир от Големия шлен - Australian Open. В мач от втория кръг Гришо падна с 5:7, 3:6, 3:6 от Станислас Вавринка, който е 19-и в световната ранглиста. Сблъсъкът в Мелбърн продължи 1 час и 41 минути игра.

Роденият в Хасково талант пропусна открилата му се възможност да запише пета поредна победа на Australian Open и да се превърне в първият български тенисист, достигал до трети кръг на турнир от Големия шлем.

Срещу втората ракета на Швейцария Гришо не успя да покаже най-доброто от себе си, но голяма заслуга за това имаше отличната игра на бившия №9 в света. Вавринка отново демонстрира, че се намира в отлична форма и постигна седма поредна победа от началото на годината.

В началото на мача Гришо допусна близо два пъти повече непредизвиканите грешки от съперника си, а в някои важни моменти изпитваше и сериозни проблеми със сервиса си, което се оказа решаващо за крайния изход на мача. Вавринка достигна до пробив в самото начало, но още в следващия гейм Григор спечели подаването на противника си и изравни за 2:2. Последва равностойна игра, но при 5:5 мощни удари на Вавринка от дъното на корта доведоха до нов пробив, а при 6:5 швейцарецът сервираше за сета. Гришо имаше чудесна възможност да стигне до тайбрек, повеждайки с 0-40, но серия от стабилни сервиси на Вавринка и грешки на българина доведоха до пет поредни точки за швейцареца и сет в негова полза - 5:7.

Във втория сет швейцарецът доминираше, като Гришо не успяваше да му се противопостави. Вавринка дръпна с 5:2, след което Димитров показа характера си на боец и върна единия брейк. Веднага след това опитният швейцарец пак проби и взе и втория сет - 6:3, в който хасковлията направи пет непредизвикани грешки и вкара едва 50% от първия си сервис.

В третия сет Гришо и Вавринка се захапаха още от първата точка. Всеки печелеше подаването си в първите три гейма. После Григор поведе с 40-0, но допусна пълен обрат и пробив, след който втората ракета на Швейцария дръпна с 3:1. При 2:4 Димитров поведе с 30-0 в подаването на противника си, но в този момент бекхендът му го предаде, а след няколко добри сервиса Вавринка се измъкна от неприятната ситуация. Гришо продължи да се бори, а при 5:3 и сервис на швейцареца достигна до 30-30, но бомбен начален удар, последван от ас, спряха победната серия на 19-годишния българин на тазгодишното издание на Australian Open - 6:3.

Григор Димитров напуска турнира с 32 000 долара от наградния фонд и 70 точки за АТР ранглистата. Със спечелените точки Гришо ще се изкачи около №85 в света и по този начин, само на 19 години, се превръща в най-предно класираният българин в историята на АТР ранглистата. До този момент рекордът държеше от Орлин Станойчев, който през 2000 година бе стигнал до №96. /БЛИЦ