Най-добрата ни тенисистка в момента Цветана Пиронкова напусна безславно първия за годината турнир от Големия шлем - Australian Open, отпадайки на сингъл. Цвети претърпя загуба с 4:6, 1:6 от 85-ата в света Моника Никулеску (Румъния) в мач от втория кръг на надпреварата.

23-годишната пловдивчанка започна неубедително срещата, допускайки два пробива и изоставане с 0:4 гейма. Все пак Цвети успя да спечели третото си подаване, след това върна един пробив за 2:4. Пиронкова стабилизира играта си, а след серия от успешни атаки успя да изравни за 4:4. Цвети обаче отново започна да греши, загуби подаването си и сама върна противничката си в мача. При 5:4 румънката поиска медицинска помощ, а след подновяването на играта първата ни ракета допусна нови четири грешки и загуби на практика спечелен сет.

Втората част започна с три поредни гейма в полза на Никулеску. Цвети успя да върне единия пробив, но грешките й отново зачестиха и до края на мача така и не успя да спечели нов гейм. Така румънката стигна до победата и продължава напред. Никулеску за първи път в кариерата си се класира за трети кръг на турнир от Големия шлем.

Това бе втора загуба за Цвети от румънката и пети неуспешен опит да прескочи втори кръг на Australian Open, като до този момент имаше четири загуби в тази фаза на турнира.

Цвети напуска турнира на сингъл с 32 000 долара от наградния фонд и 100 точки за WTA ранглистата. /БЛИЦ