Григор Димитров победи Фабио Фонини (Италия) с 6:3, 6:4 в среща от 1/16-финалите на тенис турнира в Монте Карло и продължава в третия кръг на надпреварата, където го чака Стан Вавринка.

Швейцарецът се наложи над аржентинеца Хуан Монако с 6:1, 6:4 по-рано днес и ще търси трети успех в четвъртия си мач с българина.

В първия кръг в Монте Карло Гришо се наложи с 6:4, 4:6, 6:4 испанеца Фернандо Вердаско, а успехът над Фонини е втори в три мача с италианеца след триумфа в Париж през октомври 2013 година, с което си осигури 90 точки за ранглистата на АТП и 40 хиляди евро от наградния фонд.

Съперник на Гришо и Вавринка на 1/4-финалите ще бъде победителят от спечелилите сблъсъците Гаел Монфис - Александър Долгополов и Жереми Шарди - Роджър Федерер, които се срещат на 1/16-финал.

ПЪРВИ СЕТ
Гришо започна уверено и взе сервис гейма си, давайки само 15 точки на съперника. Резултатът се повтори и във втория гейм, когато Димитров записа пробив и поведе с 2:0. Фонини показа зъби в третия гейм и успя да вземе предимство за спечелване на гейма, но българинът изравни, а след това си взе гейма за 3:0. В четвъртия Гришо поведе с 30:15, но грешка при воле на мрежата изравни точките, след което италианецът бързо взе гейма за 3:1. 11-ият в света Димитров показа на номер 28 в ранглистата, че няма намерение да губи лесно и взе сервис гейма си на нула на 4:1. Фонини поведе с 40:15 в шестия гейм при сервис на Гришо и очаквано стигна до пробив за 4:2. Италианецът продължи да играе силно и поведе с 30:0 в седмия гейм, но Димитров осъществи обрат и с 4 поредни точки стигна до 5:2. Фонини си върна с гейм на нула за 5:3, но Гришо спечели сервис гейма си за крайното 6:3 в сета след точно половин час игра.
FOG_0_1_DIM___Fabio_Fognini___Grigor_Dimitrov___Point_by_Point.jpg

ВТОРИ СЕТ
Григор Димитров започна силно и втория сет, пробивайки Фонини в началото, след което взе своя сервис гейм за 2:0. Италианецът поведе с 40:0 в третия гейм си взе гейма за 2:1. Гришо си върна в четвъртия гейм и взе сервис гейма си на нула за 3:1. Петият гейм бе изключително оспорван и след серия грешки и на двамата, Фонини взе гейма за 3:2 при третия опит, пропускайки два гейм бола. Загубата в гейма сякаш повлия на Димитров, който сгреши елементарно на два пъти, пращайки топката в аут с удар от мрежата, но все пак успя да поведе с 4:2. Седмият гейм бе кошмарен за Гришо, който пропусна аванс от 30:0 в началото и позволи на Фонини да намали резултата в геймовете на 4:3 в своя полза. Димитров поведе с 30:0 и взе осмия гейм, но не бе помощта на някои грешки на Фонини (5:3). Италианецът си взе сервиса за 5:4 и остави жива интригата не само в сета, но и в мача. В момента на истината Григор Димитров сервира, но загуби първото разиграване в гейма. Българинът взе продължително разиграване за 15:15 след удар в аут на Фонини, след което лесно поведе с 40:15, а победата дойде след удар в аут на италианеца за крайното 6:4.
222.jpg