Григор Димитров ликува срещу Томаш Бердих и е на 1/4-финал в Рим. Българинът постигна сладка победа с 2:1 сета - 6:7(3), 6:2, 6:2 срещу шестия в света и по този начин му отмъсти. Както е известно, именно чехът елиминира хасковлията от турнира в Мадрид преди дни. Днес обаче радостта е за нашето момче, който вече води с 3:1 в битките срещу Бердих.

На 1/4-финалите в Рим Григор ще има ново трудно препятствие - 36-годишният германец Томи Хаас, който по-рано днес отстрани Станислас Вавринка след успех с 5:7, 6:2, 6:3. Мачът на българина с Хаас ще е утре - навръх 23-ия рожден ден на нашето момче. Григор има шанс да си направи страхотен подарък и за първи път в кариерата си да се класира за 1/2-финал на Мастърс турнир.

Припомняме, че до момента в Рим Григор Димитров се справи с двама съперника, като спечели трудно с 2:1 сета над французина Едуард Роже-Васлен (4:6, 6:3, 6:4), а вчера изигра силен мач и след 7:6, 6:4 елиминира хърватина Иво Карлович.

Григор Димитров има два мача срещу Томи Хаас в кариерата си, като балансът е 1:1. Българинът се наложи през 2011 г. в Лос Анджелис, но през миналата година германецът взе реванш и победи Гришо във Вашингтон. И двата мача са на твърди кортове.
 
ГРИГОР ДИМИТРОВ - ТОМАШ БЕРДИХ 6:7, 6:2, 6:2

ПЪРВИ СЕТ
Григор Димитров започна вихрено и записа два уинъра от форхенд и ас, с които взе първата част на 15 - 1:0. След няколко грешки на хасковлията от бекхенд и гейм на нула, Бердих изравни - 1:1. Грешките на българина продължиха, като бекхендът му беше много неефективен. При 30:40 пък от форхенд Димитров прати топката в аут и допусна пръв пробив - 1:2.

Чехът се поизпоти доста, за да затвърди пробива си. Гришо стигна до точка за пробив, но излизането на мрежата помогна на Бердих. След ново равенство 40:40 номер 6 в схемата успя вземе подаването си - 3:1. Димитров бързо спечели своя сервис, но след това последва лесен гейм за Бердих, който не допускаше дълги разигравания на своите подавания - 4:2. Гришо се доближи до брейкпойнт при 4:3 и 30:30, но сбърка след удар с бекхенд. Два поредни аса помогнаха на българина да стигне до десети гейм в сета. В последния възможен момент Григор успя да си върне пробива. Две поредни грешки на Бердих в мрежата доведоха гейма до 15:40 и два брейкпойнта. При втория опит българинът вдигна радостно ръце след непредизвикана грешка от форхенд на съперника - 5:5. Гришо набързо завоюва своя гейм, а в следващия притесни за кратко Бердих при 15:30. В крайна сметка се стигна до тайбрек. Българинът стигна първи до минибрейки за 2:1. Впоследствие обаче загуби предимството си след двойна грешка. След тези два грешни удара на Гришо чехът заигра по-уверено и спечели тайбрека с категоричното 7:3.

ВТОРИ СЕТ
Хасковлията започна добре и във втората част, след като стигна още при първото подаване на Бердих до две точки за пробив. Григор издържа на атаките на чеха и с втората си възможност успя да пробие. Бедрих имаше точка да върне бързо пробива, но хасковлията показа нерви, изравни за 40:40 и след това успя да си спечели сервис-гейма, повеждайки с 2:0.

При 2:1 и 15:0, и сервис за Димитров, се стигна до страхотно разиграване и много спорно решение. Българинът пусна къс диагонал, Бердих го върна в другия ъгъл, нашето момче плонжира, но топката не успя да премине мрежата. Съдията обаче реши да се преиграе и предизвика недоволство у чеха. При преиграването на топката българинът направи ас и сравнително лесно си взе подаването. При 3:1 в своя полза Григор поведе с 30:0 и след грешка не успя да стигне до три брейк пойнта. Все пак Бердих прати топка в аут за 15:40, а в следващото разиграване българинът атакува при мрежата и реализира уинър за 4:1.

Последва безпроблемен сервис-гейм за Димитров, който продължи на високи обороти и се добра до сет пойнт при подаването на Бердих. Гришо не успя да реализира и съперникът записа втори гейм в сметката си, но след това Димитров взе подаването си и спечели сета, изравнявайки на 1:1.

ТРЕТИ СЕТ
Третата част да бе значително по-оспорвана, в нея Григор отново показа по-добър тенис и по-силна психика в решаващите моменти. Първо успя да поведе с пробив, след това при 3:2 отрази възможност за пробив в подаването си. Веднага след това българинът подложи на сериозно напрежение противника си, който не издържа и допусна двойна грешка на брейкбол, довела до ситуация, в която хасковлията сервираше за победата. Гришо не трепна и след ас при мачбол се класира за втори път в кариерата си на четвъртфинал на турнир от сериите Мастърс. Първият случай беше през миналата година в Монте Карло, където Димитров загуби от Надал.