Григор Димитров ще се изправи срещу 38-ия в световната ранглиста Андрей Голубьов (Казахстан) в първия кръг на "Аустрелиън Оупън". Тази нощ Димитров, 108-и в света, намери място в основната схема на турнира след победа с 6:7 (5), 6:1, 6:3 срещу холандеца Томас Схорел в третия кръг от квалификациите.

Мачът на Григор с Голубьов ще се играе в понеделник, като според програмата двубоят е трети на корт номер 10. Първият мач на този корт за деня е между Юлия Гьоргес (Германия) и Едина Галовиц-Хол (Румъния). Той започва в 11:00 часа местно време или 2:00 часа българско. Втората среща за деня е между Пабло Андухар (Испания) и Ксавие Малис (Белгия). Вероятно мачът на Григор няма да започне по-рано от 6:00-7:00 часа българско време.

При победа, Григор ще се изправи срещу победителя от двубоя между поставения под номер 19 в схемата Станислас Вавринка (Швейцария) и Теймураз Габашвили (Русия). 19-годишният български тенисист попадна в най-долната четвъртина от схемата, където най-високо поставен е световният номер 2 Роджър Федерер (Швейцария).

Андрей Голубьов е на 23 години, висок е 185 см, тежи 72 кг и играе с дясната ръка. Най-високото му класиране в ранглистата на ATP е 33-о място, което той е достигнал на 4 октомври 2010 година. Казахстанецът има една титла в кариерата си - на турнира в Хамбург (на клей) през миналата година. Той има и два финала в турнири от календара на ATP - през 2010 година в Куала Лумпур (хард, на закрито) и през 2008-а в Санкт Петербург (хард, на закрито).

Най-доброто представяне на Голубьов в турнирите от "Големия шлем" е втори кръг. Казахстанецът е достигал до тази фаза три пъти - на "Ю Ес Оупън" (2008), на "Ролан Гарос" (2009) и на "Аустрелиън Оупън" през миналата година.

Григор Димитров и Голубьов имат един мач помежду си - в първия кръг от квалификациите на турнира от категорията "Чалънджър" в Барселона през 2008 година. Срещата е на клей, а казахстанецът печели с 6:4, 6:0.

Голубьов може да се смята за един от по-приемливите варианти за съперник на Гришо. Сред възможните противници на българина бяха финалистът от "Уимбълдън" Томаш Бердих (Чехия), полуфиналистът в Мелбърн от миналата година Марин Чилич (Хърватия) и финалистът на "Аустрелиън Оупън" през 2006 година Маркос Багдатис (Кипър). Други тенисисти, срещу които Григор можеше да се падне бяха австриецът Юрген Мелцер, чехът Радек Щепанек, французинът Ришар Гаске, испанецът Николас Алмагро и Денис Истомин от Узбекистан./БЛИЦ