Най-добрият български тенисист Григор Димитров и чехът Лукаш Росол се класираха трудно за 1/4-финалите на двойки на Мастърса в Рим. Двамата стигнаха до изключително престижна победа над световните №2 Бруно Соареш (Бразилия) и Александър Пея (Австрия) с 6:4, 3:6, (10:2). По-рано днес Гришо се класира за 1/8-финалите на сингъл, след като елиминира хърватина Иво Карлович със 7:6, 6:4.

Българинът и чехът допуснаха пробив още в първото си подаване и набързо изостанаха в резултата с 0:3, но последва пълен обрат до 6:3 в края на първия сет. При 2:2 във втората част Димитров и Росол можеха да направят пробив, но пропуснаха тази възможност и впоследствие загубиха сета с 4:6. Така победителите в мача бяха определени с шампионски тайбрек, спечелен категорично от българо-чешкия тандем с 10:2. Гришо и Росол имаха седем поредни мачбола при 9:2, но се възползваха още от първия, за да стигнат до победата.

С победата си Гришо и Росол успяха да спечелят 180 точки за ранглистата на двойки, с които първата ще направят крачка към завръщане в Топ 100. Досега българинът само веднъж е достигал до полуфиналите на турнир от подобен ранг, след като през изминалия сезон заедно с Фредерик Нилсен отпаднаха именно в тази фаза на Мастърса в Маями. Сега съперници на Гришо и Росол на 1/4-финалите ще бъдат Марин Чилич и Сантяго Гонзалес.