Григор Димитров започна с отлична трисетова победа участието си на US Open. Най-добрият ни тенисист надделя с 6:1, 7:6(3), 6:3 над американския колежански шампион Сам Рифис, който е 542-ри в световната ранглиста. Гришо се нуждаеше от малко над два часа, за да стигне до чистия успех.

Димитров се затрудни единствено във втория сет, а в останалите два беше категоричен и показа класата си. Той има да защитава 720 точки за световната ранглиста от полуфинала си на US Open 2019, където загуби от Медведев. 

Следващ съперник на Григор ще бъде победителят от срещата между 73-тия в света Алексей Попирин от Австралия и Раду Албот от Молдова, който е 108-ми в световната ранглиста.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Григор Димитров - Сам Рифис - 6:1, 7:6 (3), 6:3
Първи сет
Гришо започна отлично с гейм на 15, а веднага след него и с пробив на 30. Разликата в класите и опита беше видима и значителна. Хасковлията демонстрира бърз и точен сервис, който затрудняваше младия американец. 

Уинъри на линията, къси топки и страхотен форхенд дадоха солиден аванс на Димитров, който спечели подаването си, а след това Рифис откри сметката си при свой сервис. Това обаче бе всичко от съперника на българина в първия сет. Гришо спечели бърз гейм на 0, а  след това се възползва и от непредизвиканите грешки на Рифис и записа нов пробив, за да поведе с 5:1. Димитров Допусна леки неточности, но спечели на 30 подаването си, с което е първия сет с 6:1.

Втори сет
Григор тръгна добре, но пропиля две възможности за пробив и Рифис спечели своя сервис. Последва гейм на 0 за Димитров, а веднага след него и пробив за българина - 3:1. 

Американецът се възползва от отпускане на Димитров и след двойна грешка записа първи пробив в мача. Българинът пък пропиля отлична възможност за нов пробив, след като изпусна аванс от 30-0. Шестият гейм протече по аналогичен сценарий, но при разменени роли – Димитров бе на път да изостане с пробив, но осъществи обрат от 0-30.

Американецът повиши процента си на успешен първи серив и вече не позволяваше лесно да се стига до пробиви. Димитров пък успешно изпълняваше своя начален удар и също не позволи повече изненади. Така се стигна до 6:6 и тайбрек. 

В него Гришо дръпна с 3:1, а след това и с 5:2. Българинът не даде нито един минипробив на Рифис и спечели сета, след като надделя в тайбрека със 7:3.

Трети сет

Григор започна колебливо сета на сервис. Допусна изоставане с 0-30, но успя да се вдигне и да спечели подаването си. Веднага след това опитът на Димитров изигра своята роля срещу агресивната игра на Рифис и с атаки по страничните линии хасковлията записа пробив - 2:0.

Димитров продължи да доминира и затвърди пробива си, оттегляйки се с комфортна преднина от 3-0 при първата почивка в сета. Българинът се запомни и със запазената си марка - красиво изпълнение, след като догони топка извън корта и я върна с бекхенд, реализирайки точка.

Рифис най-после успя да спечели свой сервис и резултатът стана 3:1, но веднага последва бърз сервис гейм за хасковлията за 4:1. Нова размяна на успешни сервис геймове направи резултат 5:2 в полза на Гришо. Последваха три възможности за пробив, но в крайна сметка завършващият удар в мача трябваше да бъде направен при сервиса на Димитров. Бърз гейм на 0 за Гришо и край на мача!