Григор Димитров беше много щастлив след сладката победа над Андрей Рубльов и класирането на 1/4-финалите на US Open. Българинът надделя в зрелищен 5-сетов мач с 6:3, 7:6, 1:6, 3:6, 6:3. Двубоят продължи 3 часа и 40 минути.

Григор изпитваше физически проблеми и беше на път да допусне обрат, но все пак намери сили да спечели. 

"Смея да твърдя, че в първите два сета играх много добре. Тялото ми обаче започна да се разпада поради някаква причина. Знаех, че Андрей няма да се откаже и ще продължи да се бори. Трябваше да остана търпелив и да си дам време, за да преодолея проблемите. Това беше моментът, в който опитът си каза думата. Разбира се, и невероятната атмосфера допринесе, благодаря на всички за подкрепата", каза Гришо в интервюто на корта.

"Наслаждавам се на момента. Имах трудни седмици. Подлагах тялото си на големи натоварвания, но винаги опитвам да се подобрявам във всяка ситуация и да ставам по-завършен играч. Чувствам се много зрял. Това е битка, която водиш всеки ден. Опитът е много важен в нашия спорт. Ако бях преди 5-6 години, щях да загубя този мач. Сега знаех какво трябва да направя, защото съм опитен. Централният корт е невероятно място, обичам да играя тук", добави българинът.

И в началото на пресконференцията след мача Гришо бе попитан как е успял да се справи с физическото изтощение в петия сет. "Мачът беше доста труден. След първите два сета можеше да се случи всичко. Бях изморен, но начинът, по който спечелих втория сет, ми даде увереност. Знаех, че той ще вдигне нивото и затова ще трябва да разпределя правилно силите си и да чакам добра възможност. Тя дойде в петия сет и, за щастие, успях да се възползвам от нея", обясни 33-годишният Димитров.

Попитан каква е тайната за дълга кариера в Тура и как успява да балансира личния и професионалния си живот, Григор отговори: "Няма тайна. Това, което мога да заявя категорично, е, че никога не спрях да вярвам в себе си и възможностите си. Постоянството е ключово за кариерата на един тенисист. Много е важно, когато съмненията започнат да нарастват, да спечелиш тази битка със себе си и да излезеш от нея по-силен".

На 33 години Гришо е най-възрастният, останал в схемата на US Open. „Все още имам лоши дни, но с годините се научих да не се поставям под твърде голямо напрежение. Израснах много като играч и трябваше да направя множество саможертви, за да постигна добър баланс между личния и професионалния си живот. Имам прекрасно семейство и фантастичен екип, които винаги ми казват нещата точно така, както са. Уча се от тях всеки ден. Тенисът е само част от живота. Наслаждавам се на всеки момент от кариерата си, защото играя от 15 години и осъзнавам, че съм близо до края".

На 1/4-финала на US Open утре Григор ще се изправи срещу световния №20 Франсис Тиафо. Американецът елиминира Алексей Попирин след 6:4, 7:6(3), 2:6, 6:3. 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ US OPEN ПРИ МЪЖЕТЕ - ТУК
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ US OPEN ПРИ ЖЕНИТЕ - ТУК