Хуан Игнасио Лондеро е първият съперник на Григор Димитров на тазгодишния Australian Open, който стартира в понеделник, 20 януари. 26-годишният аржентинец никога не се е изправял срещу първата ни ракета, но това е така, тъй като до миналия сезон нямаше успех в основна схема на ATP турнири. През февруари обаче той изживя своята тенис приказка и сбъдна голямата си мечта.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Преди  Cordoba Open Лондеро не бе играл в основната схема в надпревара от АТР тура, а вече има дебютна титла, след като на финала в Кордоба победи Гуидо Пея с 3-6 7-5 6-1. По пътя към трофея Хуан Игнасио изглеждаше прероден и не даде сет на Николас Джари, Лоренцо Сонего и на сънародниците си Педро Качин и Федерико Делбонис, надигравайки последния с 6-1 6-0.

Лондеро получи „уайлд кард“ от организаторите, тъй като се намираше на 112-о място в ранглистата. В битката за титлата аржентинецът изоставаше със сет и пробив срещу Пея, който също играеше за първата си титла, след като вече имаше три загубени финала. Лондеро обаче не му позволи да стигне до нея.

„Истината е, че не знам какво да ви кажа“, сподели шампионът. „Чувството е невероятно със сигурност. Не очаквах да спечеля турнира. Дойдох с надеждата да победя в един, два мача, дори да чувствах, че се намирам на много добро ниво. Знаех, че тренирам добре, печеля сетове на тренировки… Това наистина е нещо, което никога няма да забравя“.

Той стана първият играч от Стив Дарси през 2007 в Амерсфоорт, който печели отличие на ниво ATP, без преди това да е записвал дори един успех на това равнище. Последва сезон на приливи и отливи за Лондеро, но предвид факта, че никога не е намирал ритъма си на най-високото ниво, то кампания 2019 може да се определи като успешна за него.

Той завърши с актив от 22 победи и 21 загуби – същия като на Григор Димитров. След историческия успех в Кордоба успя да пробие в топ 100, а на 11 ноември се изкачи до най-високото място, което е заемал до момента – №50. Сега се намира с една позиция по-надолу.

Хуан Игнасио Лондеро доказа собствените си твърдения, че клеят е най-добрата му настилка, а форхендът – най-силно оръжие. С този удар като основна част от играта и на тази повърхност аржентинецът надделя последователно над Николоз Басилашвили, Ришар Гаске и Корентен Муте на Ролан Гарос. В дебюта си на „мейджъри“ той стигна чак до четвърти кръг – подобно постижение от дебютант нямаше от 2012 г. насам, когато Давид Гофен игра в тази фаза в Париж при своето първо участие в надпревара от Големия шлем. Там Лондеро нямаше късмет – трябваше да излезе срещу Рафаел Надал и логичното се случи.

През 2019 аржентинецът игра в основната схема още на Уимбълдън и на US Open, като в първия случай отпадна след един мач срещу Беноа Пер, а във втория – след битка срещу Новак Джокович във втори кръг.

Лондеро показа силата си на клей още на турнира в Бостад, където стигна чак до битката за трофея и можеше да дублира първото си отличие. Впечатли с победа над Ришар Гаске, но на финала загуби от Николас Хари с 6-7(7) 4-6. За играч, който има актив 108-98 в „Чалънджър“ турнири, както и две титли на по-ниското ниво, това също бе голям успех.

Що се отнася до участията му на Australian Open, до момента има само два мача – през 2019, когато не успя да премине пресявките. В първата фаза надигра Томи Робредо, но после загуби от Оскар Оте с 2-6 2-6.

TennisKafe.com