Вицепрезидентът на германската тенис федерация Дирк Хордорф отправи много силни думи към Роджър Федерер. Хордорф нарече швейцареца „безотогворен“ и заяви, че той е използвал влиянието си в Съвета на играчите на ATP, за да убеди асоциацията да въведе настоящото образуване на ранглистата и по този начин да защити позицията си.

След като се наложи турът да бъде прекъснат за пет месеца заради пандемията от Covid-19 ръководството на ATP взе решението ранглистата да бъде „замразена“, докато турнирите не бъдат възобновени през август. Малко след това бе въведено и настоящото правило, според което за точкуването на играчите не се вземат предвид резултатите им от последните 12 месеца, каквато е обичайната практика, а най-добрите им 18 резултата за последните 22 месеца.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Пред подкаста на Tennisnet.com „Quiet, please“ Хордорф заяви, че Федерер, който игра в само един турнир тази година, е успял да се задържи в Топ 5 на ранглистата единствено благодарение на новата система.

„Роджър Федерер промени начина, по който се образува ранглистата, за да защити своята позиция. Смятам, че това е безотговорно и некоректно. Смятам, че той се е възползвал от позицията си в съвета на играчите. Ако не беше настоящата система той нямаше да бъде дори в Топ 50“, категоричен бе вицепрезидентът на германската федерация.

Скорошни изчисления показаха, че при старата система в момента Федерер щеше да е на 29-о място вместо на 5-ото, което заема в момента. Числата недвусмислено сочат, че швейцарецът действително е най-облагодетелстван от настоящата ситуация.

„Резултатите от Финалите на ATP, които са 19-ият турнир за годината за участващите в тях, ще бъдат вземани под внимание в продължение на две години. Това е извратено!“ каза още Хордорф.

Източник: tenniskafe