Доминик Тийм се класира за 1/2-финалите на "Мастърс" турнира в Мадрид, след като победи Роджър Федерер след 3:6, 7:6(11), 6:4 за малко над 2 часа игра. Това бе четвърти успех за австриеца от общо шест мача срещу Маестрото в тура.

В спор за място на финала той ще срещне Новак Джокович, който се класира напред без игра, след като неговият противник Марин Чилич се отказа заради хранително натравяне още преди мача между двамата да е започнал. Доминатора е най-добрият играч на клей през този сезон, след като спечели турнирите в Монте Карло и Барселона. Той загуби последните два финала в испанската столица, но при успех срещу Джокера утре ще има шанс за трета поредна година да се бори за трофея.

В първия сет Маестрото проби във втория гейм и задържа аванса си от пробив до самия край на частта, за да поведе в резултата със сет аванс. Във втория сет пробиви нямаше и в крайна сметка се стигна до тайбрек.

В него швейцарецът поведе с 3:0 точки, но неговият противник изравни точките. На Тийм му се наложи да спаси два мачбола, за да оцелее, но същевременно той изпусна цели пет сетбола по време на тайбрека, за да се стигне до шестия такъв, който успя да го спечели. В третия сет австриецът проби още в третия гейм, но неговият противник върна пробива в осмия. Все пак Тийм стигна до нов пробив в десетия гейм и след това си спечели подаването, за да вземе и самия мач.