Финалът на Аустрелиън Оупън между Серина Уилямс и Винъс Уилямс ще бъде 28-ата среща между двете сестри. 35-годишната Серина има 16 победи в досегашните мачове срещу година по-голямата си сестра, която е с 11 успеха. Битката за трофея в Мелбърн ще маркира 15-ия сблъсък помежду им в турнир от Големия шлем и същевременно девети финал.

Финалът започва в 10:30 часа и ще може да го следите пряко с агенция БЛИЦ.

ПРЕДИШНИТЕ 14 МАЧА МЕЖДУ СЕРИНА И ВИНЪС НА ТУРНИРИ ОТ ГОЛЕМИЯ ШЛЕМ
Аустрелиън Оупън 1998, втори кръг – Винъс печели със 7:6 (4), 6:1

* Представете си ситуацията, в която за втори път в кариерата си излизаш на корта на голям турнир, а от другата страна е по-голямата ти сестра, която няколко медеца по-рано е играла финал на Ю Ес Оупън. „Беше странно. Трябва да се разберем помежду си да станем №1 и №2 в света, за да играем една срещу друга само на финали“, коментира Винъс след мача.

„Уимбълдън“ 2000, полуфинал – Винъс печели с 6:2, 7:6 (3)

* Винъс вече води с 3:1 в баланса на мачове между сестрите, когато за втори пък се изправя срещу Серина в турнир от Големия шлем. По-малката сестра обаче има предимство в спечелените големи трофеи, клед като през 1999 година триумфира на Ю Ес Оупън. На тревата на „Ол Инглънд Клуб“ Винъс излиза победител, след като Серина прави двойна грешка при мачбол за сестра й. След това по-голямата Уилямс побеждава Линдзи Дейвънпорт на финала.

Ю Ес Оупън 2001, финал – Винъс печели с 6:2, 6:4

* Месеци след полуфинала на Индиън Уелс, в който Винъс се оттегля от мача срещу сестра си, двете се изправят в спор за титлата на „Артър Аш Стейдиъм“. За пореден път по-голямата сестра печели спора. Така Винъс печели четвъртата си титла от голям турнир и повежда с 5:2 в общия баланс срещу Серина.

„Ролан Гарос“ 2002, финал – Серина печели със 7:5, 6:3

* В първия им и единствен двубой на клея на „Ролан Гарос“ Серина има надмощие и печели втората си титла от Шлема. Мачът предлага на зрителите 101 непредизвикани грешки, 14 двойни грешки и 13 пробива.

„Уимбълдън“ 2002, финал – Серина печели със 7:6 (4), 6:3

* Двете сестри предлагат изключително интересен мач на зрителите на централния корт. Винъс неуспешно защитава титлите си от предишните две години, а Серина печели първата си шампионска купа от „Уимбълдън“ и записва втори пореден триумф в Големия шлем. С този успех по-малката Уилямс измества кака си от първото място в световната ранглиста.

Ю Ес Оупън 2002, финал – Серина печели с 6:4, 6:3

* Също както и на „Уимбълдън“ Винъс излиза да защитава титлите си от предишните две години и отново Серина я детронира. По-малката сестра печели трети пореден турнир от Големия шлем и за втори път в кариерата си триумфира на Ю Ес Оупън. Това е общо десетият мач между двете сестри, а Серина Уилямс успява да изравни баланса на 5:5.

Аустрелиън Оупън 2003, финал – Серина печели със 7:6 (4), 3:6, 6:4

* В четвъртия пореден финал финал срещу сестра си, Серина спечели първата си титла от Аустрелиън Оупън и четвърти пореден трофей от Шлема. Така по-малката сестра повежда с 6:5 в общия баланс и с 5:4 при титлите от Големия шлем.

„Уимбълдън“ 2003, финал – Серина печели с 4:6, 6:4, 6:2

* За втора година сестрите Уилямс достигат до финала на тревните кортове на „Ол Инглънд Клуб“. Винъс за съжаление не успя да се противопостави напълно на сестра си, тъй като в течение на мача получи разтежение на коремен мускул. Така Серина спечели „Уимбълдън“ за втора поредна година и записа шеста поредна победа над кака си.

Ю Ес Оупън 2005, четвърти кръг – Винъс печели със 7:6 (5), 6:2

* Двете сестри преминаха 2004 година без мач помежду си, а битката им на откритото първенство на САЩ дойде по-рано от техните очаквания. Винъс надви в този двубой, но на четвъртфиналите отпадна от бъдещата шампионка Ким Клайстерс.

„Уимбълдън“ 2008, финал – Винъс печели със 7:5, 6:4

* Пет години по-късно двете сестри отново се срещнаха на финал на „Уимбълдън“, а Винъс (шампионка от предишната година) обърна сестра си, за да вземе петия си трофей от турнира и седмата си (за момента последна) титла от Големия шлем.

Ю Ес Оупън 2008, четвъртфинал – Серина печели със 7:6 (6), 7:6 (7)

* Двете сестри отново попадната в една част на схемата, а мачът им беше с качествата на финал. И в двата сета Серина изоставаше с 3:5 и спасяваше сетпойнтове, за да вземе и двете части след тайбрек. След това по-малката от сестрите Уилямс не само спечели третата си титла от Ю Ес Оупън, но си върна и първото място в световната ранглиста.

„Уимбълдън“ 2009, финал – Серина печели със 7:6 (3), 6:2

* Винъс излезе на централния корт в ролята на шампионка от предишните две години, но този път отстъпи пред сестра си. Това беше общо осмата титла на двете сестри от турнира за последните 10 години, като имат и четири на двойки.

„Уимбълдън“ 2015, четвърти кръг – Серина печели с 6:4, 6:3

* След шестгодишно прекъсване двете сестри отново излязоха една срещу друга на централния корт в 26-ата среща помежду им. Този път мачът продължи малко повече от един час, а Серина реализира 10 аса и 26 уинъра за победата. Така тя поведе с 15:11 в общия баланс на мачове срещу сестра си.

Ю Ес Оупън 2015, четвъртфинал – Серина печели с 6:2, 1:6, 6:3

* С този успех Серина увеличи серията си на 33 поредни в мачове от големи турнири и се доближи на два успеха от календарен Голям шлем. По-малката Уилямс обаче не успя да постигне това, тъй като на полуфиналите загуби от Роберта Винчи. Серина обаче взе аванс от 16:11 в мачовете срещу Винъс, а този двубой за момента е последният между двете сестри.

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И СХЕМА ПРИ МЪЖЕТЕ - АУСТРЕЛИЪН ОУПЪН

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И СХЕМА ПРИ ЖЕНИТЕ - АУСТРЕЛИЪН ОУПЪН