Карлос Алкарас трябваше да изиграе три сета в първия си мач на Мастърса в Индиън Уелс, за да елиминира Матео Арналди. Вторият в световната ранглиста спечели с 6:7(5), 6:0, 6:1 срещу 23-годишния италианец. Мачът продължи 2 часа и 15 минути, като половината време отиде в първия сет, който Арналди спечели чрез тайбрек.  

Това изглежда подразни Алкарас, който в следващите два сета загуби само един гейм и стигна до първата победа на Мастърса, където защитава титлата си от миналата година. Арналди е на 40-ото място в световната ранглиста. 

За Алкарас това бе първи официален мач от Рио де Жанейро, когато изкълчи глезен и бе принуден да се оттегли. „Изненада ме. Чувствах се страхотно, движех се без да се замисля. Беше много добър мач, за да осъзная, че съм по-добър, отколкото си мислех", коментира Алкарас, който в Индиън Уелс ще опита да защити втората си позиция в ранглистата.

В третия кръг той ще срещне Феликс Оже-Алиасим (Канада), който елиминира французина Констан Лестиен - 6:4, 6:1.

Сравнително лесни победи записаха повечето от останалите фаворити, които бяха на корта в петък. Александър Зверев преодоля Кристофър О`Конъл - 6:4, 6:4. Aндрей Рубльов пък спаси четири сетбола срещу Анди Мъри в първата част, след което нямаше конкуренция във втората – 7:6(3), 6:1.

Алекс де Минор продължава победната си серия след 58 минути на корта с Таро Даниел - 6:1, 6:2. Стефанос Циципас се справи с Лука Пуй - 6:3, 6:2. 

Карен Хачанов беше един от малкото фаворити, които загубиха от по-нискоранкиран съперник. Руснакът отпадна от турнира след поражение с 1:6, 5:7 от квалификанта Тиаго Сейбот Вилт.