ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Григор Димитров надви световния №5 Александър Зверев с 6:4, 6:7(4), 6:4 за 2 часа и 39 минути игра, класирайки се за първи път на финала в турнира от сериите „Мастърс 1000“ в Маями. Най-добрият български тенисист прекъсна кошмарна серия от седем загуби срещу германеца и след втората си победа от девет сблъсъка с него ще спори за трофея с Яник Синер, след като италианецът отвя руснака Даниил Медведев с 6:1, 6:2 за 71 минути в първия полуфинал.

В първия сет битката бе изключително и двамата печелеха подаванията си, като единствено Зверев имаше шанс за пробив в петия гейм, но го пропиля. Българинът на свой ред се възползва в решителния десети гейм от първата си възможност, за да вземе подаването на съперника и да спечели частта с 6:4.

WINBET – забавление онлайн с над 1400 слот игри! (18+) 

До пробив във втория сет не се стигна и двамата трябваше да играят тайбрек, спечелен от Зверев със 7-4 точки. Така след 7:6 гейма германецът изравни резултата и двубоят влезе в трети сет. 

Решителната трета част се реши в седмия гейм, когато Гришо проби подаването на Зверев за 4:3 и след два гейма на нула на свой сервис до края ликува с 6:4, класирайки за мача за трофея. 

За да достигне до финала на турнира, което му гарантира завръщане в топ 10 на световната ранглиста следващата седмица, Гришо победи преди това последователно Алехандро Табило, Яник Ханфман, Хуберт Хуркач и Карлос Алкарас.

ПЪРВИ СЕТ
Григор Димитров спечели първия гейм на нула при свой сервис. Германският тенисист обаче реагира мигновено и бързо изравни за 1:1. Гришо продължи с добрата си игра и отново взе своето подаване на нула, като завърши последното разиграване с перфектен форхенд по диагонала, при който Зверев прати топката в мрежата. Първата ракета на България се представи добре при сервирането на Зверев, но олимпийският шампион от Токио стигна до 2:2. При 30:15 за Гришо в петия гейм двамата направиха страхотно разиграване за една точка, което включваше цели 32 удара, но за жалост на българина, Зверев успя да вземе точката. Отговорът на Григор бе ас по диагонала, но Зверев изравни до 40:40, а след това стигна до точка за пробив, която бе отразена. След няколко размени на водачеството, Григор успя да спечели този ожестомен гейм и поведе с 3:2. Зверев успя да вземе сервис-гейма си, а хасковлията си върна предимството за 4:3, след като двамата допуснаха по една грешка в седмия гейм. В следващите два гейма двамата спечелиха подаванията си на нула. Така се стигна до решителния десети гейм, в който Гришо направи три последователни точки и стигна до точка за пробив, която се явяваше и сетбол. Той успя да я оползотвори и регистрира първия пробив в мача, печелейки сета с 6:4.

ВТОРИ СЕТ
Най-добрият ни тенисист спечели своя сервис-гейм в началото на втората част. Зверев бързо изравни до 1:1 с гейм на нула. Следващият гейм бе много оспорван и се стигна до 40:40. След това Гришо взе нещата в свои ръце и реализира две точки, за да си върне аванса в сета - 2:1. Въпреки усилията на българина в четвъртия гейм, Зверев не допусна грешка и направи резултата 2:2. Световният №12 успя да вземе следващия си сервис-гейм и да продължи да води в сета. Германецът имаше сериозни затруднения в шестия гейм, когато изостана с 15:30, но обърна и взе подаването си. В следващия гейм Гришо допусна резултатът от 40:0 да стане 40:40, но след това успя да се коригира и поведе с 4:3. Световният №5 отговори подобаващо с гейм на нула и равенство 4:4. Григор се ядоса от двете реализирани точки от съперника си в деветия гейм и безкомпромисно стигна до успех в него за 5:4. В решителния десети гейм Гришо поведе с 30:0, но Зверев изравни. Опитът за бекхенд на Григор в следващото разиграване завърши с топка в мрежата, а след това сервисът на германеца си каза думата и резултатът стана 5:5. При сервис-гейма си Димитров бе безапелационен и го спечели на нула. Зверев направи две сериозни грешки в своя сервис гейм и допусна резултатът да стане 40:40. Последва геймбол за олимпийския шампион, който Зверев реализира с ас и вкара сета в тайбрек. В него Гришо сервираше първи, но германецът реализира минипробив и поведе с 1-0 точки. Димитров върна пробива със сечен бекхенд, последван от форхенд по правата за 1-1. Зверев взе лесно следващото си подаване, а след това проби българина за 3-1 в своя полза. Гришо се пропука, пращайки топката в мрежата и авансът на опонента му набъбна. Хасковлията все пак върна минипробива за 2-4. Зверев поведе с 5-2, след което Григор прати топката в мрежата и германецът стигна до 4 сетбола. Григор Димитров отрази два от тях, след като и Зверев допусна двойна грешка. След това германецът реализира точка и спечели тайбрека със 7-4, като по този начин след 7:6 гейма изравни сетовете и вкара мача в решителна трета част.

ТРЕТИ СЕТ
Зверев сервира първи и геймът бе равностоен до 40:40, но след това световният №5 реализира две точки и поведе с 1:0. Гришо отвърна с гейм на нула и 1:1. Зверев също взе сервис-гейма си на нула, за да си върне аванса в сета. След това германецът пропусна точка за пробив и равностойният гейм бе спечелен от Димитров с два поредни аса за 2:2. Зверев отново бе убедителен на своето подаване и поведе с 3:2. Българинът даде само точка на германеца на свой сервис и бързи изравни резултата за 3:3. В седмия гейм Григор поведе с 40-15 и имаше два шанса за пробив, възползвайки се още при първия за да обърна резултата и да поведе с 4:3. След това българинът затвърди пробива си по най-добрия възможен начин с гейм на нула за 5:3. Зверев сервираше за оставане в мача и трудно спечели гейма с продължителни разигравания, за да намали изоставането си. Гришо обаче взе подаването си с гейм на нула и след 6:4 триумфира в сета, класирайки се за първи път на финал в Маями.

ГРИГОР ДИМИТРОВ - АЛЕКСАНДЪР ЗВЕРЕВ 6:4, 6:7(4), 6:4

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!