Носителят на рекордните 21 титли от "Големия шлем" Рафаел Надал срази световния №1 Новак Джокович с 6:2, 4:6, 6:2, 7:6(4) за 4 часа и 12 минути игра в битката на двама от титаните на тениса и се класира за полуфиналите на „Ролан Гарос“. Краля на клея си отмъсти на миналогодишния шампион за загубата с 1:3 сета на полуфиналите тогава и продължава да преследва рекорден 14-и трофей във френската столица Париж.

Испанецът проби сърбина още в първия гейм и след това взе още едно от подаванията на Ноле, за да спечели първия сет с 6:2. Във втория сет Джокович бе пробит на два пъти, но след 0:3 възкръсна и взе три сервис-гейма на Матадора, за да вземе сета с 6:4 и да изравни резултата.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Третата част бе като повторение на първата и в нея след два пробива Матадора спечели с 6:2, доближавайки се на сет от полуфиналите. Четвъртата част бе най-оспорвана и в нея Надал навакса изоставане с 0:3, връщайки пробива на Джокович в началото. Двамата титани на тениса стигнаха до тайбрек, а Краля на клея ликува след 7:6(4).

Това бе 59-и дуел между двамата и 29-а победа за испанеца, който отстрани Ноле за осми път в тази надпревара след 2006, 2007, 2008, 2012, 2013, 2014 и 2020 година. На полуфинала Надал ще се изправи срещу третия в света Александър Зверев, който елиминира трудно младата испанска звезда Карлос Алкарас след феноменален тайбрек в четвъртия сет.

ПЪРВИ СЕТ
Срещата започна изключително оспорвано с борба точка за точка на сервис на Джокович, като Надал имаше три шанса за пробив и след над 10 минути игра го постигна. След това испанецът сравнително по-лесно спечели подаването си и затвърди пробива за 2:0 в своя полза. Ноле отвърна с гейм на нула и намали изоставането си, а впоследствие стигна до две възможности за връщане на пробива, но ги пропиля и след още няколко разигравания и равенство Матадора поведе с 3:1. Краля на клея набра скорост и се възползва още при първия си шанс за следващ пробив, дръпвайки с 4:1. Испанецът се развихри и взе сервис-гейма си на нула за 5:1. Все пак Джокович е опита да се съвземе от шока и намали на 2:5 с лесно спечелен гейм. Надал обаче не даде никакъв шанс на сърбина да си помисли за пробив и затвори сета при 6:2.

ВТОРИ СЕТ
Най-дългият гейм от началото на мача продължи 16 минути за старт на втория сет, а в него Надал стигна до цели седем възможности за пробив и в крайна сметка също като в първата чат взе подаването на Ноле. Испанецът веднага затвърди пробива с гейм на нула за 2:0. Ноле не успя да се отърси от шока и загуби свой сервис-гейм за втори път в тази част. Сърбинът обаче веднага получи шанс за връщане на пробива и успя да намали на 1:3, след което с лекота спечели подаването си за 2:3. Последва изключително дълъг гейм, в който Джокович имаше пет шанса за пробив и накрая след около 20 минути игра взе подаването на испанеца за 3:3. Седмият гейм също бе продължителен, а Надал пропусна шанс за връщане на пробива и Джокович направи пълен обрат от 0:3 до 4:3. Трети пореден гейм с няколко равенства завърши все пак с пробив за Надал, който изравни за 4:4. След няколко маратонски гейма най-накрая сърбинът спечели бързо свое подаване и поведе с 5:4. Световният №1 пропиля първия сетбол в следващия гейм, но се възползва при втория и спечели тази част с 6:4.

ТРЕТИ СЕТ
Рафаел Надал записа летящ старт в третата част, пробивайки Новак Джокович с гейм на нула, а след това го затвърди за 2:0. Ноле се съвзе и с отличен сервис успя да намали изоставането си с първи спечелен гейм в сета. В най-дългия гейм от началото на сета сърбинът пропиля шанс за пробив и Матадора поведе с 3:1. Испанецът стигна до възможност за втори пробив в тази част и веднага я реализира за 4:1, след което го затвърди с лекота и дръпна с 5:1. Джокович бързо върна гейм на нула и намали изоставането си. Сравнително лесно обаче Надал стигна до два сетбола на свой сервис и Ноле спаси първия, но испанецът реализира втория за 6:2, печелейки сета за 39 минути.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ
Джокович спечели подаването си в оспорван първи гейм на четвъртата част, след което стигна до точка за пробив и го реализира. Сърбинът веднага затвърди пробива с гейм на нула и поведе с 3:0. Надал се съвзе и с комфортно спечелен сервис-гейм намали на 1:3. Ноле обаче също бързо взе подаването си и възстанови разликата от три гейма. Матадора отвърна с гейм на нула. Двамата продължиха да печелят подаванията си, а в деветия гейм Джокович пропиля два сетбола и Надал върна пробива за 4:5, запазвайки си шанса за триумф четири сета. Испанецът даде само точка на сърбина в следващия гейм и изравни за 5:5. Ноле и Надал взеха сервис-геймовете си и вкараха сета в тайбрек. В него испанецът поведе с 3-0 точки, а след това и с 6-1, стигайки до пет мачбола. Матадора взе сета със 7:6(4) и ликува с победата.

НОВАК ДЖОКОВИЧ - РАФАЕЛ НАДАЛ 2:6, 6:4, 2:6, 6:7(4)

РЕЗУЛТАТИ И ПРОГРАМА НА "РОЛАН ГАРОС" - МЪЖЕ
РЕЗУЛТАТИ И ПРОГРАМА НА "РОЛАН ГАРОС" - ЖЕНИ