ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Най-добрият български тенисист Григор Димитров днес от 16:00 часа излиза срещу чилиеца Николас Джари в спор за титлата от турнира в Женева.

Това е първи финал за Гришо от пет години насам. За последно той игра директна битка за трофей през 2018 г., когато в Ротердам отстъпи на Роджър Федерер в два сета. Последната титла на Димитров беше завоювана през ноември 2017 г., когато спечели финалите на АТР в Лондон.

Интересното е, че Джари игра четири финала след загубата на Григор от Федерер през февруари 2018 г. Чилиецът загуби битките за титлите в Сао Пауло (2018) и Женева (2018), но след това спечели финалите в Бостад (2019) и Сантяго (2023). Всичките му финали до момента са на клей.

27-годишният чилиец не е особено позната фигура за българските зрители. Джари е наследник на спортна фамилия. Дядо му Хайме Фильол (достигал до №14 в световната ранглиста през 1974 г.) и неговият брат Алваро са сред най-добрите тенисисти на Чили през 70-те и 80-те години на ХХ век. Двама от чичовците на Николас също са бивши тенисисти – това са Хайме Фильол-младши и аржентинецът Мартин Родригес (женен за леля му Натали). Родригес дори е един от първите треньори в кариерата на днешния съперник на Григор Димитров.

200 лв. Начален Бонус Спорт от efbet!

Николас Джари е най-голямото от петте деца в семейството на бившите волейболисти и настоящи бизнесмени Алан и Сесилия. Тенисистът има две сестри (Белен и София) и двама братя (Диего и Себастиан). Като свои детски идоли в тениса Джари е посочвал своите сънародници Николас Масу и Фернандо Гонсалес.

27-годишният чилиец е семеен вече 2,5 години. В края на 2020 г. той сключва брак със своята настояща съпруга Лаура. Двамата имат и син – Хуан, роден през 2022 г.

Трябва да се отбележи, че Николас Джари в началото на 2020 г. получи 11-месечно отстраняване от спорта след положителна проба за употреба на забранени вещества. Първоначално наказанието му беше по-голямо, но той успя да се пребори в съда, доказвайки, че витамините, които използва, са били замърсени на производствената линия на бразилската фармацевтична компания.

Николас Джари играе с дясна ръка, а изпълнява бекхенд с две ръце. От родителите си, бивши волейболисти, той наследява висок ръст – 198 сантиметра, който му носи много предимства на корта. Чилиецът има добро придвижване, което не е характерно за хората с неговата височина. Характерен за неговия стил е силният сервис. През 2021 г., по време на турнир в Залцбург, пласира начален удар със скорост от 239 км/ч. Това е най-силният сервис, изпълняван от чилийски тенисист, и един от 20-те най-бързи в историята на тениса.

Само преди три месеца, на турнира в Рио де Жанейро, Николас Джари отново впечатли с мощен сервис. По време на полуфинала си срещу Карлос Алкарас (спечелен от испанеца в три сета) той успя да пласира топката със скорост от 228 км/ч. Изпълнението му впечатли не само Алкарас, но и бившия американски тенисист Брад Джилбърт – бивш треньор на Андре Агаси и Анди Родик.