ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Капитанът на България за Купа "Дейвис" Валентин Димов даде интервю за БЛИЦ след сладката победа над Нова Зеландия. Националите спечелиха с 3:1 успеха и постигнаха историческо класиране за Световна група I на турнира

Димов отговори на въпросите ни от другия край на света - Крайстчърч, където "лъвовете" се радваха на мощна подкрепа от 50-ина българи, подкрепящи ги от трибуните и в четирите срещи. 

- Поздравления за големия успех! Коментарът ви за случилото си?
- Благодаря! Страхотна емоция е - за нас и за всички фенове. Еуфорията е голяма, много съм горд от момчетата, от целия екип, от всички, които стоят зад нас и помагат за осъществяването на целта. Ние сме страхотен отбор. Едно голямо семейство сме, в което всеки си изпълнява задълженията със сърце и огромно раздаване. 

 200 лв. Начален Бонус Спорт от efbet!

- Впечатлени ли сте от подкрепата на българската общност в Нова Зеландия? 
- Да, много сме впечатлени. Такова нещо не сме предполагали, че ще ни се случи. Играем в другия край на света, а ни подкрепят толкова много сънардоници. Имаше около 50-ина българи на трибуните, един от тях беше с тъпан. Страхотно е, много сме им благодарни. Емоцията е невероятна. Те направиха така, че все едно сме домакини, въпреки че гостуваме в Нова Зеландия. 

- Сладкият успех дойде след трудна победа на Мико Кузманов над първата ракета на Нова Зеландия Аджийт Рай. Имахте ли притеснения, че може да се разминем с крайния успех?
- Всичките срещи бяха трудни. В Купа "Дейвис" няма лесен мач. Двойката ни Донски и Нестеров също беше много близо до победата, но малко не ни достигна и се наложи Мико да играе втори мач на сингъл. Двубоят му беше много емоционален, имаше обрати. Дъждът го прекъсна за 3 часа и адреналинът се покачи още повече. Но пък това направи победата още по-сладка. Изпълнихме задачата по най-добрия начин. Всеки от нас се грабна от различни краища на света и се събрахме в Нова Зеландия. Пътуването беше тежко, имаше премеждия, но най-важното е, че целта е постигната и влязохме в историята. Емоцията е неописуема, сега се опитваме да се насладим по най-добрия начин. Нощта ще е дълга.

- Кога летите обратно към родината?
- След няколко часа. Ще летим през Оукланд, после Доха и след това Истанбул. Отново ни чака дълъг път.

- Чувствате ли се герои?
- Не бих казал, че сме герои. Изкючително горд съм, че съм българин в този момент. Много сме радостни, че зарадвахме най-вече нашите сънародници в Нова Зеландия. Те много ни помогнаха, беше страхотно. Неописуемо е да се насладиш на подкрепа на толкова много наши сънародници на хиляди километри от родината. 

- На кого посвещавате победата?
- Тя е за всички, за цяла България, за целия ни спорт. За целия ни отбор, който се раздаде максимално, за федерацията ни по тенис, която ни помага и съдейства с всичко необходимо. Победата е и за всичките ни близки и хората, които ни подкрепят по един или друг начин. Много хора остават зад завесата, не се виждат, но без тяхната помощ няма как да успяваме. 

- Каква ще бъде целта на България в Световната група I на Купа "Дейвис"?
- Ясно е, че ще ни бъде много трудно, но целите ни винаги са най-високите. Всяко стъпало е по-трудно, предизвикателството е по-голямо, но спортистите за това живеем. И за емоцията най-вече. В момента искаме да се насладим на успеха. Има време до септември, но със сигурност апетита идва с победите и смятам, че всички са страшно мотивирани да продължим да побеждаваме и да радваме феновете. 

- Получихте ли поздравления и от първата ни ракета Григор Димитров и в бъдеще ще разчитате ли на него? 
- Тепърва преглеждаме многото съобщение в телефоните ни. Досега празнувахме с феновете и в съблекалнята, където имаше наш сънародник с тъпан. Телефонът ми вече прегря. Относно Григор Димитров - надявам се в следващите мачове да ни подкрепи и да вървим заедно напред. 

Искам да благодаря на целия ми екип, на момчетата за себераздаването. Минахме през немалко трудности, включително и наводнението в Оукланд, което ни засегна. Дойдохме в Крайстчърч ден по-късно, но никой не каза, че е уморен от тежкото пътуване. Всички сме свършихме работата. 

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК
 

Страхотен успех за българския тенис!

Страхотен успех за българския тенис! https://blitz.bg/sport/vairal/blits-tv-ludata-radost-na-lvovete-sled-strakhotniya-uspekh-video_511735.html

Публикувахте от Blitz Sport в Неделя, 5 февруари 2023 г.