Капитанът на националния отбор на България по тенис за мъже Валентин Димов е оптимист преди решаващото гостуване за Купа "Дейвис" на Нова Зеландия в началото на идния месец.
 
Той селектира състав от Димитър Кузманов, Александър Лазаров, Александър Донски и Пьотр Нестеров, които на 4 и 5 февруари ще се изправят срещу домакините на твърдите кортове в Крайстчърч в търсене на историческа първа промоция за Световна група I на турнира.

"Отборът се готви от няколко дни в София. Единствено Димитър Кузманов не е с нас. Той остана да тренира в Австралия и ще се присъедини към състава директно в Нова Зеландия. Основният ни лагер ще бъде там. На място ще имаме 7-8 дни за аклиматизация и подготовка. Затова искам да благодаря специално на президента на федерация Стефан Цветков за осигурените възможно най-добри условия. Момчетата са добре, подготвят се отлично и са максимално мобилизирани. Срещата е историческа за България. С позитивна нагласа сме да покажем добър тенис и да победим. Благодаря на момчетата, че нагласиха така индивидуалните си програми, че да бъдат на разположение на националния отбор", заяви Димов.

Българите имат предимство според класирането си в световната ранглиста, като лидерът на тима Димитър Кузманов е 182-и в класацията на АТП, а Александър Лазаров е 304-и.

За сравнение първата ракета на новозеландците е Аджит Раи, който е 455-и в света, Рубин Стейтъм е 470-и, а Киранпал Пану с 574-и.

"Следим резултатите на новозеландците. Имаме информация, че в състава им сега е включен и един по-опитен играч, който не е участвал през миналата година. Подготвяме нашата тактика. На място ще получим и допълнителна актуална информация и ще можем да завършим разузнаването на съперника. Имаме стратегия според индивидуалните ни възможности и специфики. Не трябва да им позволяваме да покажат тяхната игра. Ако те са агресивни, ние трябва да бъдем контраагресивни, да намерим противодействие още от началото на мачовете и да обезвредим силните им страни", обясни Димов.

"Работим от няколко години с двойката (Донски и Лазаров). Резултатът се видя в срещата с Южна Африка. Имаме и различни конфигурации. Имам идея за мачовете на сингъл, но крайното решение ще го вземем на място, според това кой как се чувства. Желанието ми е момчетата да изпитват удоволствие от играта си и да се наслаждават на корта. Ако това се получи, резултатът неизбежно ще дойде", допълни той.

Димов няма да може да разчита на най-добрия български тенисист Григор Димитров, който за последно игра в националния отбор през юли 2015 година. В състава не е и третата ракета на страната в момента Адриан Андреев, 210-и в световната ранглиста.

"Водени са разговори с Григор Димитров. Нямаме договорка за този мач, но смятам, че при евентуална победа, той ще успее да се включи в отбора за следващите ни срещи. С Адриан Андреев също сме във връзка. Всеки, който показва добри резултати и поставя България пред личните си планове, има място в състава. Смятам, че сега заминаваме с най-добрия възможен избор като отбор", заяви Димов.

Александър Донски и Пьотр Нестеров се надяват успешната серия на България в турнира да продължи и срещу Нова Зеландия. "Чест е да играя за националния отбор на България. Роден съм в САЩ, израснал съм в Канада, но сърцето ми е българско. Благодаря за доверието на капитана Валентин Димов и се надявам да го оправдая. През миналата година постигнахме добри победи в турнира над Парагвай и Южна Африка. Сега ще отидем там, за да продължим тази серия с успех и над Нова Зеландия. Ще бъде много вълнуващо за мен", каза Донски. 

"Благодаря за гласуваното доверие. Чест и привилегия е да съм част от отбора. За мен това е нещо специално, което ценя много. Очаква ни труден мач. Няма как да ги подценим. Знаем, че имат добри специалисти на двойки. Трябва да се аклиматизираме възможно най-бързо и да се подготвим максимално добре, за да стигнем до победата", каза Нестеров.   


*Снимки: Startphoto.bg