Пожари, жеги и замърсен въздух – това са условията, при които България ще играе двубоите си на ATP Cup. Страната ни стартира кампанията си срещу Великобритания, а капитанът на британците Тим Хенман говори за тежката ситуация в Австралия.

„Като се има предвид през какво преминава Австралия, лошият въздух, с който трябва да се справим, изобщо не е проблем. Молим се за засегнатите хора. Ужасно е. Когато видите как пожарите афектират животите на хората, е трагично. Ще помогнем с каквото можем, говоря от името на всички момчета“, каза Хенман.

Когато проблемите с климата започнаха, се очакваше пиковият момент да остане в 2019, но ситуацията продължава да се влошава. Пожарите в Австралия продължават да се множат, около 5 милиона хектара вече са били изпепелени, жертвите са поне 17, а унищожените домове са над 1300. Най-тежко е положението в щатите Виктория и Нов Южен Уелс със столица Сидни.

„Вчера тренирахме и беше 44°C, брутална жега“, призна Хенман.

Григор Димитров определи въздуха като „ужасен“, но приема условията такива, каквито са:

„Мисля, че всичко е под контрол. Гледахме новините, информират ни и получаваме съвети от медицински лица. За нас (б.а играчите) нещата изглеждат добре. Ясно е, че сме загрижени за случващото се, но сме готови да играем. Дано всичко се подобри с напредването на дните“.

Отборът на България се изправя срещу Великобритания в първия ден от новосформирания турнир, а Димитър Кузманов открива кампанията за състава ни с двубой срещу Камерън Нори на 3 януари в Сидни. Мачът между вторите ракети на двете страни в турнира ще започне в 08:30 ч. българско време, а след 10:00 ч. на корта излизат топ тенисистът ни Григор Димитров и водещият състезател на британците Даниел Еванс.

В същото време от организаторите обявиха, че следят индексът за замърсяване на въздуха и са готови да реагират според ситуацията.