Министерството на външните работи на Китай реагира по странен начин заради секс скандала с бившата тенисистка Шуай Пън, която преди две седмици обвини бившия вицепремиер на страната Чжан Гаоли в изнасилване. Оттогава 35-годишната китайка е в неизвестност.

„Нашето министерство не е информирано за подобен случай с тенисистката Шуай Пън. Вероятно причината за това се дължи на факта, че не става дума за дипломатическа ситуация“, заяви говорителят на МВнР Чжао Лицзян пред репортери.

В същото време президентът на Женската професионална тенис асоциация (WTA) Стив Саймън обяви, че има вероятност на Китай да бъде отнето домакинството на всички турнири по тенис от международния календар.

„Готови сме да прекратим нашите бизнес отношения с Китай и ще се справим с всички усложнения, които ще съпътстват това решение. Говорим за нещо повече от бизнес. Жените трябва да бъдат уважавани, а не да се цензурират техните призиви за справедливост“, заяви Саймън пред „Си Ен Ен“.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Както е известно, преди около две седмици Шуай Пън публикува в социалната мрежа „Weibo“ информация, че е била изнасилена от бившия вицепремиер Чжан Гаоли. По-късно публикацията беше изтрита, а оттогава бившата тенисистка е в неизвестност. Преди няколко дни китайската правителствена агенция разпространи информация, в която се цитират думи на Шуай Пън, че секс скандала е измислица, а самата тя е добре и в пълна сигурност.

WTA и редица други международни организации поставиха под съмнение достоверността на това прессъобщение. Днес Международната асоциация на професионалните тенисисти (PTPA) поиска предостяването на независимо доказателство, доказващо истинността на правителствата информация.

Китайската организация за защита на човешките права обяви, че правителството на страната има дълга история в умението да задържа хора при скандални случаи. Властите лишава тези хора от свобода и ги поставя под собствен контрол за период от поне шест месеца, а през това време пусна уж официални съобщения от тяхно име.

Именно затова международните организации се съмняват с информацията, разпространена от официалната правителствена агенция.

„Искаме пълно и независимо разследване на обвиненията, хвърлени от Шуай Пън. Развоят на този случай трябва да покаже, че ние не изоставяме жените, които са станали жертви на изнасилване“, коментира Лиз Тросел – говорителката на службата по защита на човешките права към ООН.

По-рано днес стана ясно, че САЩ планира да организира дипломатически бойкот на олимпийските игри в Пекин през февруари 2022 г., а причината е именно нарушаването на човешките права на територията на Китай.